Advocaat: bekentenis Joran ongeldig

De Peruaanse advocaat van Joran van der Sloot (22) wil dat de rechtbank de bekentenis ongeldig verklaart waarin hij toegeeft dat hij Stephany Flores om het leven heeft gebracht. Raadsman Maximo Altez Navarro stelt dat zijn cliënt tijdens het verhoor niet is vertegenwoordigd door een advocaat.

Van onze verslaggevers Menno van Dongen en Maud Effting

Volgens Bert de Rooij, de Nederlandse raadsman van Van der Sloot, staan er in het verzoekschrift aan de rechtbank nog meer redenen om de bekentenis te vernietigen. Hij wil niet ingaan op de inhoud, maar noemt het ‘vrij schokkend’ wat er tijdens en rond de verhoren zou zijn gebeurd.

Tolk

Ingewijden en politiemensen melden dat er tijdens de urenlange gesprekken met Van der Sloot wel degelijk een advocaat aanwezig was, evenals een tolk. Mogelijk bedoelt Altez Navarro dat zijn cliënt zich niet vertegenwoordigd voelde door deze raadsman, die inmiddels is vervangen.

Van der Sloot was volgens insiders uitgeput tijdens de ondervragingen, onder meer omdat hij vanaf de grens met Chili niet per vliegtuig maar in een auto naar het politiebureau, op ruim duizend kilometer afstand, is gebracht. Daarna toonde de politie hem aan de pers, waarna de verhoren vrijwel meteen zouden zijn begonnen.

Donderdag heeft de politie Van der Sloot overgedragen aan het Peruaanse Openbaar Ministerie, dat een formele aanklacht zal formuleren.

Geen seks

De Nederlander bekende deze week dat hij de 21-jarige Flores op 30 mei heeft gedood in Lima. Hij vertelde de politie dat ze samen pokerden in een casino en daarna naar zijn hotelkamer gingen. Naar eigen zeggen wilde hij geen seks met haar en was hij niet van plan haar te doden. Ze gingen verder met pokeren, op internet.

Rond acht uur ’s ochtends verliet Van der Sloot de kamer even, om koffie en broodjes te halen. Daarna betrapte hij Flores, terwijl ze in zijn laptop iets las over zijn betrokkenheid bij de verdwijning van Natalee Holloway in 2005. Hij werd boos en doodde haar.

‘Ik wilde het niet doen’, zou de Nederlander tegen de politie hebben gezegd. ‘Het meisje had het recht niet om mijn privéleven binnen te dringen. Ik ging naar haar toe en sloeg haar. Ze was bang, we maakten ruzie en ze probeerde te ontsnappen. Ik greep haar bij haar nek en sloeg haar.’

Gebroken nek

Even later verliet Van der Sloot in andere kleding het hotel, met zijn bagage. Volgens getuigen zei hij tegen de receptioniste dat hij later zou terugkeren en dat zijn ‘meisje’ niet moest worden gestoord. Het lichaam van Flores werd op 2 juni gevonden. Ze lag op de grond met een gebroken nek.

Een dag later pakte de politie de verdachte op in Chili, waarna hij over de grens met Peru werd gezet. Volgens het hoofd van de Peruaanse politie, generaal Cesar Guardia, heeft Van der Sloot 300 dollar (zo’n 250 euro) aan Peruaans geld van haar meegenomen en twee creditcards. De zaak is bijna rond, stelt hij. ‘De bekentenis bevat een overvloed aan details die bevestigd zijn door recherchewerk.’ De politiechef sprak tegen dat de bekentenis is afgedwongen.

Naar verluidt is in het hotel inmiddels een reconstructie van het misdrijf gehouden. Dat zou midden in de nacht zijn gebeurd om te ontsnappen aan de aandacht van een grote groep journalisten.

Afpersing

Deze week ontstond ophef toen bleek dat de FBI Van der Sloot onlangs heeft laten lopen nadat op video was vastgelegd hoe hij Beth Holloway, de moeder van Natalee, geld afperste. Van der Sloot ontving volgens Amerikaanse agenten 25 duizend dollar (ruim 20 duizend euro) voor een bekentenis die later vals bleek. Op de plek op Aruba waar hij Natalee Holloway naar eigen zeggen heeft begraven, is niets gevonden.

De FBI filmde gesprekken tussen Van der Sloot en een vertegenwoordiger van de familie, die de politie had getipt. Van der Sloot zei dat zijn inmiddels overleden vader hem heeft geholpen met het begraven van Holloway. Voor de FBI was het onvoldoende reden om een arrestatiebevel uit te vaardigen, zodat de Nederlander ongehinderd naar Peru kon vliegen. Het onderzoek liep nog omdat meer bewijs nodig was, stelde het onderzoeksbureau woensdag in een persverklaring.

Joran van der Sloot tijdens de persconferentie van de Peruaanse politie afgelopen zaterdag. (AP) Beeld
Joran van der Sloot tijdens de persconferentie van de Peruaanse politie afgelopen zaterdag. (AP)
Meer over