Advocaat acht OM niet ontvankelijk in drugszaak

Advocaat mr J. Boone wil dat de rechtbank in Almelo zich uitlaat over de ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie in de zaak tegen de leden van een drugsbende....

ANP

ALMELO

Justitie liet eind 1992 een drugstransport welbewust doorgaan. In 1994 zette ze een burger-infiltrant in. De politie onderschepte het transport niet omdat justitie meer zicht op de organisatie wilde krijgen. In augustus 1994 jaar raakte de regiopolitie Twente echter het spoor van het omvangrijke drugstransport kwijt. Daardoor verdween achtduizend kilo marihuana met een straatwaarde van enkele miljoenen guldens uit het zicht.

In maart dit jaar greep justitie wel in. In een loods in het Overijsselse plaatsje Geesteren trof de politie zeventien ton marihuana aan. Er volgden 22 arrestaties. De tien hoofdverdachten stonden maandag in Almelo terecht wegens de drugshandel en mensensmokkel.

Het in 1992 geobserveerde transport is achteraf, na een brief van minister Sorgdrager, gemeld aan de toetsingscommissie die zich buigt over door de politie gebruikte opsporingsmethodes.

Het OM beschouwt de veertigjarige H.B. uit Enschede als de spil van de criminele organisatie, die zich naast drugshandel ook bezighield met mensensmokkel. B. staat vandaag terecht. Tegen zijn 34-jarige plaatsgenoot A.M.C. werd gisteren drieëneenhalf jaar cel geëist.

C. is de nummer twee in de organisatie, die zich concentreerde op het over de grens brengen van illegaal in ons land verblijvende Pakistani en Indiërs. Hij bekende maandag al sinds 1988 betrokken te zijn bij de mensensmokkel.

De slachtoffers, hoofdzakelijk Sikhs, werden aanvankelijk in groepen van veertig à vijftig in een vrachtwagen van een Oldenzaals transportbedrijf vervoerd. Daaraan kwam een einde toen de Franse politie de chauffeur met veertig verstekelingen aan boord aanhield.

C. ging vervolgens in zee met de 24-jarige Hengeloër C.B., zijn plaatsgenoot S.E. en diens vader. De Hengeloërs verzorgden in 1993 en 1994 negen overtochten naar Groot-Brittannië. Per keer gingen gemiddeld dertien personen mee.

Meer over