Adviseurs halen Soetekouw-norm maar zelden

Vorige week werd bekend dat Ton Soetekouw, de ex-NMB-bankier die zich tot adviseur heeft omgeschoold, voor zijn advieswerkzaamheden ten gunste van de Antillaanse Orco Bank 650 gulden per uur en 350 gulden voor de rust- en reisuren in rekening had gebracht....

Het maartnummer van het zakenblad Quote bevat een informatief artikel over de tarieven die andereadviseurs van het bedrijfsleven hanteren. Onderzocht werden de rekeningen van accountants, advocaten, organisatie-adviseurs en pr-lieden.

Wessel Ganzevoort is een van de toppers onder de organisatie-adviseurs. De directeur van het accountantskantoor KPMG vraagt vierduizend gulden per dag. Uitgaand van een werkdag van acht uur is dat 500 gulden per uur, beduidend minder dan Soetekouw, zeker als diens nachtelijke teller wordt meegerekend.

Ook advocaat Leo Spigt van het gerenommeerde advocatenkantoor Loeff Claeys Verbeke haalt de Soetekouw-norm niet. De vennootschapsadvocaat vraagt gemiddeld zo'n 450 gulden per uur, ruim boven het basistarief van 280 gulden, exclusief btw en kantoorkosten, dat de Orde van Advocaten hanteert.

De Orde laat de eigen beroepsgroep overigens meer dan voldoende ruimte om het tarief op te voeren. Als het belang van de zaak en de spoedeisendheid zeer groot zijn, dan mag het bedrag van 280 gulden met een factor 2,5 worden vermenigvuldigd. En dat komt neer op 700 gulden per uur.

Accountants behoren op basis van hun uurtarieven tot de minst bedeelden onder de adviseurs. Met een gemiddeld uurtarief van 125 gulden per medewerker 'zitten we tegen het loodgieterstarief aan,' meldt Piet Hoogendoorn, een van de partners bij Deloitte & Touche. Zelf is hij goed voor vierhonderd gulden per uur. Over het totale inkomen van de partners in de accountancy hoeft niemand zich overigens zorgen te maken. Dat komt op het niveau van de advocatuur doordat zij tien à vijftien medewerkers onder zich hebben. In de advocatuur zijn dat gemiddeld hooguit drie medewerkers.

Opvallend hoge tarieven worden er tenslotte in de pr-wereld gerekend. Peter Jurgens, directeur van Burson-Marsteller rekent net als vooraanstaand accountant Hoogendoorn 400 gulden per uur, waar nog eens tien procent 'reis- en administratiekosten' bijkomen. Maar ook hij blijft daarmee ruim onder de Soetekouw-norm.

Meer over