Adviseur Poetin wil censuur op westers gestook

Voor het eerst sinds 2014 is er vandaag een beraad tussen de NAVO en Rusland. Maar van beide kanten klinkt argwaan en wapengekletter in de nieuwe 'informatieoorlog'.

Aleksandr Bastrykin. Beeld
Aleksandr Bastrykin.Beeld

Rusland moet zich wapenen tegen de 'hybride' oorlog waarmee de Verenigde Staten het land proberen te destabiliseren. Als tegenwicht tegen de Amerikaanse 'informatieoorlog' moet Rusland net als China door middel van censuur de toegang tot buitenlandse media op het internet beperken. Dat zegt Aleksandr Bastrykin, een naaste medewerker van president Poetin en hoofd van het machtige Russische Onderzoekscomité.

In een artikel in de krant Kommersant noemt Bastrykin het Nederlandse rapport over de ramp met MH17, het onderzoek naar de polonium-vergiftiging van Aleksandr Litvinenko en de twijfel aan het besluit van de FIFA het wereldkampioenschap voetbal in 2018 aan Rusland te gunnen, als voorbeelden van de 'informatieoorlog' tegen Rusland. Volgens Bastrykin geven de VS miljarden per jaar uit aan het opstoken van 'anti-Russische gevoelens' in de buurlanden van Rusland onder het mom van het versterken van de democratie.

Tegelijk proberen de VS volgens Bastrykin de volken die binnen Rusland leven tegen elkaar op te zetten, net zoals de VS volgens hem in de jaren negentig nationalistische conflicten binnen de Sovjet-Unie uitlokten. 'Het is nu zonneklaar dat al die conflicten een element waren van de eerste, voorlopig nog verborgen fase van de informatieoorlog.'

Ook nu ziet hij overal de hand van de Amerikanen. Volgens hem stoken ze het islamitische terrorisme in de Kaukasus op en zit Washington ook achter het oplaaien van het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan om Nagorno-Karabach. Doel is volgens Bastrykin een nieuwe brandhaard langs de grenzen van Rusland te creëren.

Effectieve barrière

'Het is tijd om een effectieve barrière op te werpen tegen deze informatieoorlog', schrijft Bastrykin. 'We moeten ophouden een pseudodemocratie te zijn en pseudoliberale normen te volgen.' Volgens hem is een echte democratie op het algemeen belang gericht, 'en niet op absolute vrijheid en de willekeur van individuele leden van de maatschappij'.

Naast het beperken van de toegang tot het internet bepleit Bastrykin ook een ideologische opvoeding voor de Russische jeugd, die daardoor weerbaar moet worden tegen de pogingen van buitenaf Rusland te destabiliseren. Ook moet het volgens hem strafbaar worden 'historische feiten' uit het verleden van Rusland te ontkennen, zoals de 'vrijwillige' aansluiting van de Krim bij Rusland.

Tweede man bij NAVO: 'Paraat tegen de groene mannetjes'

De afschrikking moet worden aangepast aan de 21ste eeuw, aan de sluwheid van Poetins Rusland, betoogt de tweede man bij de NAVO. Lees hier het interview met Alexander Vershbow.

Persoonlijke justitieapparaat

Bastrykin, een studievriend van Poetin, staat sinds 2011 aan het hoofd van het machtige Russische Onderzoekscomité. Dat is soort alternatief Openbaar Ministerie dat rechtstreeks onder president Poetin valt en volgens sommigen zijn 'persoonlijke' justitieapparaat vormt. De meest gevoelige strafzaken komen meestal in handen van het Onderzoekscomité, vooral als het om kwesties met een politiek element gaat.

Onlangs richtte Poetin ook een politie- en veiligheidsapparaat op dat rechtstreeks onder zijn bevel staat, de Nationale Garde. Die wordt gevormd door eenheden die nu nog onder het ministerie van Binnenlandse Zaken vallen.

Critici vrezen dat de Nationale Garde, die mogelijk tussen de 300 duizend en 400 duizend man zal tellen, een soort 'pretoriaanse garde' zal worden waarmee Poetin mogelijke politieke onrust kan onderdrukken. Ook dit apparaat staat onder leiding van een man op wie Poetin voor honderd procent kan rekenen: Viktor Zolotov, die lange tijd het hoofd van de presidentiële lijfwacht was.

Meer over