nieuwsCorruptieschandaal Den Haag

Advies verkenner: PvdA en CDA in plaats van Groep De Mos in Haags stadsbestuur

CDA en PvdA moeten Hart voor Den Haag/Groep in de Mos vervangen in het stadsbestuur van Den Haag. Verkenner Tom de Bruijn adviseert een coalitie van VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA.

De Haagse gemeenteraad met staand Johan Remkes, sinds zaterdag waarnemend burgemeester. Beeld ANP
De Haagse gemeenteraad met staand Johan Remkes, sinds zaterdag waarnemend burgemeester.Beeld ANP

Het college van burgemeester en wethouders verloor zijn meerderheid nadat de wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui anderhalve week geleden hun taken neerlegden. Zij worden verdacht van ambtelijke corruptie, omkoping en het schenden van het ambtsgeheim. De lokale partij Hart voor Den Haag/ Groep De Mos is met acht zetels de grootste raadsfractie. CDA en PvdA hebben samen zes zetels, genoeg om het college weer aan een meerderheid te helpen.

Een coalitie met VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA biedt volgens verkenner De Bruijn ‘de meeste kans van slagen op een bestendige samenwerking binnen het college en met de raad’. Het vertrek van Groep De Mos uit het college betekent wel dat de begroting voor 2020 moet worden aangepast. De Bruijn wordt ook formateur.

‘Ramp voor onze stad’

Fractievoorzitter Arjen Dubbelaar van Hart voor Den Haag/Groep De Mos noemt het beoogde college ‘een linkse monstercoalitie’, en ‘een ramp voor onze stad’. ‘Wij hebben eerder ook aangegeven onze verantwoordelijkheid te willen blijven nemen, desnoods met twee andere wethouders. Dit scenario is helaas nooit serieus besproken. Wat nu hoogstwaarschijnlijk rest is ouwe-jongens-krentenbrood, de oude politieke kartelpartijen die onze stad weer innemen. Niemand in de stad heeft hiervoor gekozen.’ Dubbelaar pleit voor een college van Hart voor Den Haag, VVD, D66, het CDA en 50Plus.

Maar die variant krijgt onvoldoende steun. ‘Den Haag verdient een nieuw volledig college met een stevig akkoord’, reageert D66-fractievoorzitter Hanneke van der Werf. ‘Er zijn genoeg uitdagingen voor de stad. D66 kijkt ernaar uit die met deze partijen samen op te pakken.’ Arjen Kapteijns (GroenLinks) noemt het advies van de verkenner ‘logisch en duidelijk’.

Vorige week vertrok ook burgemeester Pauline Krikke. Sinds zaterdag is Johan Remkes waarnemend burgemeester van Den Haag. Hij eist een screening van alle zittende en nieuwe wethouders.

Oud-wethouder Rachid Guernaoui: ‘Ik ben me de tering geschrokken’

Rachid Guernaoui reageerde maandag in NRC Handelsblad op de beschuldigingen van de rijksrecherche. ‘Politiek ben ik al veroordeeld. Ik ben mijn wethouderschap kwijt en mijn goede naam ook al. En die wil ik terug.’

Guernaoui zegt dat hij in de veertien maanden als wethouders niets heeft gedaan in strijd met de procedures en regels. ‘Ik ben bijna twintig jaar in dienst van het Rijk. Ik was een tijdje portefeuillehouder integriteit bij de rijksbrede inkoop. Dus ja, ik weet echt wel wat integriteit is.’ Guernaoui neemt deze week ontslag als wethouder - vorige week werd er een motie van wantrouwen tegen hem en Richard de Mos aangenomen.

Meer over