Advies: Onderzoek OM naar makelaarskosten UWV

Het Openbaar Ministerie moet onderzoek doen naar de 1,3 miljoen euro die door uitkeringsfabriek UWV zijn ingeboekt als makelaarskosten. Dat heeft de tijdelijke topman Annink van het UWV volgens ingewijden geadviseerd aan minister De Geus van Sociale Zaken....

Annink nam de taken van de door De Geus weggestuurde UWV-baas Joustra tijdelijk waar. Hij kreeg als opdracht de aanbevelingen van een onafhankelijke onderzoek naar de inrichtingskosten van de uitkeringsfabriek (die de WW en WAO uitvoert) uit te werken. Joustra struikelde over die kosten. Volgens De Geus had de ex-topman hem daarover voorgelogen. De makelaarskwestie staat daar los van.

Bij de verhuur van het complex in Amsterdam ontving makelaar Jones Lang Lasalle van het UWV ruim 1 miljoen euro. Ook de bouwer van de kantoren stortte evenwel bijna 300.000 euro op de rekening van de makelaar, meldde het RTL programma Editie NL vrijdagavond. Niet uit te sluiten is dat dit bedrag is doorbelast aan het UWV. Die omweg zou kunnen duiden op fraude.

Annink heeft ook het mes gezet in een aantal nog resterende verbouwplannen. Zo gaat de bouw van een vergaderruimte, het zogenoemde centraal paviljoen, niet door en zette hij een streep door enkele loopbruggen tussen de UWV-gebouwen.

De Tweede Kamer debatteert volgende week over het UWV-debacle met De Geus.

Meer over