NieuwsVaccinatie

Advies gezondheidsraad: ent jaarlijks in tegen meningokokken type C en W

De Gezondheidsraad wil dat voortaan alle 14-jarigen en alle baby's van 14 maanden oud worden ingeënt tegen meningokokken type C en W. De raad roept het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op om deze inentingen toe te voegen aan het Rijksvaccinatieprogramma.

null Beeld Pauline Niks
Beeld Pauline Niks

Kinderen van 14 maanden oud worden al standaard gevaccineerd, kinderen van 14 tot 18 jaar oud worden eenmalig ingeënt in 2018 en 2019. Als het aan de Gezondheidsraad ligt, gebeurt dat voortaan dus ieder jaar. Dat staat in een woensdag gepubliceerd advies.

De Gezondheidsraad wil dat tegen deze ziektes wordt gevaccineerd, omdat de vaccins weinig bijwerkingen hebben en redelijk veilig zijn. Het vaccin tegen meningokokken type B moet volgens de raad niet standaard worden, omdat nog niet is bewezen hoe effectief het is. Ook kan het erg heftige bijwerkingen veroorzaken; kinderen kunnen bijvoorbeeld hoge koorts krijgen.

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok, die van mens op mens overdraagbaar is. Als de bacterie in de bloedbaan of in het zenuwstelsel terecht komt, kan het ernstige ziektebeelden geven zoals bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking. Er zijn verschillende typen meningokokken waarvan in Nederland voornamelijk B, C, W en Y voorkomen.

Eerste 14-jarigen krijgen meningokokkenprik

In het Brabantse dorp Eersel ziet niet iedereen er de noodzaak van in, maar toch is 85 procent van de opgeroepen tieners komen opdagen. ‘Je weet maar nooit.’

Wetenschappers: overheid moet eerder kunnen ingrijpen

Om eerder in te kunnen grijpen bij uitbraken van dodelijke ziekten als meningokokken W, moet de overheid de normen voor het invoeren van vaccins versoepelen, stellen vier wetenschappers.

Meer over