Advies aan kabinet: schort adoptie kinderen uit buitenland op

Het kabinet krijgt het advies de adoptie van kinderen uit het buitenland voorlopig helemaal stil te leggen. Onderzoek door een speciale commissie naar de gang van zaken rond adopties heeft zo veel misstanden aan het licht gebracht, dat het niet verantwoord zou zijn op de huidige voet verder te gaan.

In september spande Dilani Butink een zaak aan over de misstanden bij haar adoptie uit Sri Lanka in 1992. Beeld ANP
In september spande Dilani Butink een zaak aan over de misstanden bij haar adoptie uit Sri Lanka in 1992.Beeld ANP

Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht in het AD. Onzeker is nog of het kabinet de adviezen uit het onderzoeksrapport, dat maandag wordt gepresenteerd, volledig overneemt. Een vraag is bijvoorbeeld of lopende procedures nog mogen worden afgerond.

De afgelopen jaren kwam veel informatie naar buiten over misstanden bij internationale adopties uit onder meer Sri Lanka, Colombia en Brazilië, en over de faciliterende rol die de Nederlandse overheid in sommige zaken lijkt te hebben gespeeld. Een commissie onder leiding van Tjibbe Joustra, voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), deed in opdracht van het kabinet onderzoek naar de rol van de staat.

De commissie heeft onderzoek gedaan naar mogelijke misstanden rond adopties in de periode 1967 tot en met 1997. Daarbij is zij gestuit op problemen rond de procedures die nog altijd niet zijn opgelost.

Illegale adopties

Eerder werd al bekend dat Nederlandse ambtenaren mogelijk betrokken waren bij illegale adopties van kinderen uit Brazilië in de jaren zeventig en tachtig. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) gaf daarop opdracht om hier nader onderzoek naar te doen. Daarbij is ook gekeken naar adopties uit Bangladesh, Colombia, Indonesië en Sri Lanka.

Dekker wil nog niet ingaan op de inhoud van het rapport van de commissie-Joustra.

Minister Dekker (Rechtsbescherming) wil nog niet ingaan op de inhoud van het rapport. Beeld ANP
Minister Dekker (Rechtsbescherming) wil nog niet ingaan op de inhoud van het rapport.Beeld ANP

Rechtszaak

In september spande Dilani Butink (28) een zaak aan over de misstanden bij haar adoptie uit Sri Lanka in 1992. De adoptieouders van Butink waren destijds eigenlijk in Sri Lanka om een ander kind op te halen, maar dat bleek niet beschikbaar. Een tussenpersoon kwam enkele dagen later ineens met baby Dilani op de proppen.

Doordat de gegevens in Butinks adoptiepapieren niet lijken te kloppen, is zij nooit in staat geweest te achterhalen waar zij precies vandaan komt en wie haar biologische ouders in Sri Lanka zijn. De rechtbank in Den Haag oordeelde echter dat zij te laat was met haar klachten.