Advies aan Fransen: verlaat Guinee

CONAKRY Frankrijk heeft zijn burgers in het Afrikaanse Guinee opgeroepen het land te verlaten. Het is er onrustig sinds de soldaten vorige maand een bloedbad aanrichtten onder demonstranten die democratie eisten....

Er verblijven zo’n 2500 Fransen in de voormalige Franse kolonie, voornamelijk hulpverleners en zakenlieden. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs lopen ze het risico te worden aangevallen door bewapende misdadigers. Criminelen zouden reizigers vanaf het vliegveld van de hoofdstad Conakry achtervolgen en hen in hun woning overvallen. Parijs verwacht niet dat de veiligheidssituatie op korte termijn verbetert.

Drie ministers namen vrijdag ontslag uit protest tegen het geweld dat tegen betogers is gebruikt. Eind september liep een vreedzame demonstatie uit op een drama toen de presidentiële garde het vuur opende op tienduizenden aanhangers van de oppositie. Volgens mensenrechtengroepen werden 157 personen gedood; de regering houdt het op 57 slachtoffers.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) is een vooronderzoek begonnen naar het geweld. De Afrikaanse Unie (AU) heeft de militaire leider van Guinee, Moussa ‘Dadis’ Camara, opgeroepen te vertrekken.

Meer over