Advertenties voor goedkoop lenen worden beetje eerlijker

Na jaren van steggelen worden de regels waaraan reclames voor 'goedkope' leningen moeten voldoen beduidend strenger. Geldverstrekkers moeten vanaf begin mei steevast in hun reclame-uitingen vermelden hoeveel klanten werkelijk per maand kwijt zullen zijn aan rente en aflossing op hun lening en de eventuele aanvullende verzekeringen....

Dat is nu lang niet altijd het geval. Zo schermen de aanbieders van goedkope leningen vaak met te lage netto maandlasten. Een handigheid die zij hierbij toepassen is dat zij in de advertentie vermelden wat de lening maandelijks zou kosten als de klant zijn huis als onderpand geeft en tevens in de hoogste belastingschijf valt. Dat laatste is - zeker gezien de doelgroep van de advertenties voor goedkoop krediet - doorgaans niet het geval.

De strengere eisen komen uit de koker van het ministerie van Financi de AFM en de FIOD-ECD. Bij deze instellingen heerst al jaren grote onvrede over de schreeuwerige reclames voor goedkoop krediet. Zo liet AFM-baas Arthur Docters van Leeuwen vorig jaar al weten dat hij stond te popelen om de agressieve adverteerders aan te pakken.

De AFM had hier echter niet de juridische middelen voor, omdat het de overheid voortdurend niet lukte om de breed gedeelde ergernis om te zetten in wetgeving of beleid. Daarvoor is nu een handigheidje gevonden. De wet wordt namelijk niet veranderd, maar de relevante omschrijvingen in de wet worden veel strenger geformuleerd.

Daarmee toont de overheid enige daadkracht, en omzeilt zij bovendien verder uitstel. Het wil namelijk niet vlotten met de invoering van de nieuwe Wet Financi Dienstverlening, waarin onder meer de scherpere regels voor de reclame-uitingen van geldverstrekkers definitief geregeld zullen worden.

De branche heeft de komende weken de tijd om haar gal te spuien over de aanscherping. Kredietbemiddelaar Gelink en marktleider DSB zeggen in een eerste reactie 'blij te zijn' met de nieuwe regels, die over zes weken definitief worden vastgesteld door het ministerie van Financi

Meer over