Adriaanse bij Ajax hard op weg naar het einde

Drie thuisnederlagen en een serie van zeven duels met slechts één zege zullen Ajax-trainer Co Adriaanse fataal worden. Ajax is reeds op zoek naar een opvolger die de tijd tot de komst van Frank Rijkaard kan overbruggen....

Van onze verslaggever Paul Onkenhout

Vastberaden en in het diepste geheim bereidt Ajax momenteel het ontslag voor van Co Adriaanse. Het begint al aardig te wennen voor een radeloze club die zich eerder, in december 1998 en in maart 2000, ontdeed van Morten Olsen en Jan Wouters.

Spoedig, aan het eind van de week vermoedelijk, zal Adriaanse zich kunnen voegen bij de twee voorgangers. Met hem zal ook assistent Peter Boeve verdwijnen. De directie van Ajax en de Raad van Commissarissen, de machtigste organen van de club, oordelen eensluidend over de technische staf. En vernietigend.

De wedstrijd tegen FC Twente, woensdag in de Amsterdam Arena, zal waarschijnlijk de laatste zijn van Adriaanse als trainer van Ajax. Daarna volgt een rustige periode, met een vrij weekeinde en een thuiswedstrijd op 4 december tegen het zwakke Fortuna Sittard.

Als er een ideale periode zou bestaan om een trainer te ontslaan, is het deze. Bovendien heeft de club de landstitel nog niet uit het oog verloren. Toen Olsen en Wouters er door Ajax uit werden gewerkt, was dat wel het geval.

De man uit de Amsterdamse Spaarndammerbuurt die met zijn benoeming tot trainer van Ajax zijn hoogste ideaal verwezenlijkte, kan binnen de club nauwelijks nog op steun rekenen. De beleidsbepalers zijn van mening dat de sociale en tactische vaardigheden van Adriaanse onvoldoende zijn.

Al in de zomer werd de conclusie getrokken dat Adriaanse niet capabel genoeg is. De hoop op betere tijden won het toen nog van de scepsis, ook omdat de beoogde opvolger, Frank Rijkaard, zich nog niet aan Ajax wilde binden.

Bovenal zijn het, zoals altijd, de resultaten die de trainer fataal zullen worden. Ajax won in de laatste zeven wedstrijden slechts eenmaal. Ook de uitschakeling in de UEFA Cup wordt Adriaanse persoonlijk aangerekend. Dat Ajax de laatste drie wedstrijden op eigen grond verloor, van FC Kopenhagen, NAC en PSV, is de dolkstoot.

Een cruciale factor is de verstoorde relatie met de spelersgroep. De spelers hebben geen vertrouwen meer in de strenge en onbuigzame leider die zo overtuigd is van zijn eigen gelijk. Niet alleen met zijn gedrag hebben ze de grootste moeite.

Gisteren spraken de spelers hun ongenoegen uit over de tactiek van Ajax in de eerste helft van de wedstrijd tegen PSV. Adriaanse gaf vervolgens intern toe inschattingsfouten te hebben gemaakt, maar kon daarmee het ongenoegen niet wegnemen. Het wordt hem bovendien kwalijk genomen dat hij zondag de wedstrijd tegen PSV apathisch volgde, afstandelijk en zonder zichtbare betrokkenheid.

Het onheil tekende zich al eerder af voor de trainer, in augustus toen Ajax in de thuiswedstrijd tegen Celtic de kansen vergooide op deelname aan de Champions League. Ook toen oordeelden de spelers vernietigend over de door Adriaanse gekozen tactiek.

De directie had de ontslagpapieren al in de hand, maar met een opzienbarende Houdini-act, beginnend met zeges in de uitwedstrijden tegen Celtic en Feyenoord, kon Adriaanse zich toen nog in veiligheid brengen. Een tweede ontsnappingsmogelijkheid zal hem niet worden geboden.

Een geschikte kandidaat die een half seizoen als interim-trainer wil fungeren, eventueel in samenwerking met technisch directeur Beenhakker, is echter moeilijk te vinden, in de eigen gelederen. Danny Blind, bij Ajax momenteel in opleiding als trainer van de A 1, voelt er niets voor.

Blind heeft het voorbeeld van Wouters voor ogen, zijn generatiegenoot die eind 1998 Olsen opvolgde, maar door een gebrek aan ervaring (nog) niet voor de taak was berekend. Eerst wil Blind zich bekwamen bij een andere club uit de eredivisie.

De trainer van Ajax 2, Jan Olde Riekerink, wordt geen geschikte kandidaat geacht. Dat geldt ook voor Kees Zwamborn, directeur van de jeugdopleiding. Oud-trainer Van der Lem heeft geen interesse.

De zoektocht wordt bemoeilijkt doordat het een baan zonder toekomstperspectief is. Ajax zou bij voorkeur Frank Rijkaard nu reeds weglokken bij Sparta. Rijkaard, de voormalige bondscoach die door Adriaanse ooit een beunhaas werd genoemd, wil het seizoen echter afmaken in Rotterdam.

Dat Adriaanse vertrekt staat vast, alleen het tijdstip is nog ongewis. Acht dagen nadat directeur Van Eijden verklaarde dat Ajax 'uitermate tevreden' was over de trainer, zal de clubleiding opnieuw naar een paardenmiddel grijpen, om het eigen falen te maskeren.

Meer over