Adriaan van Dis schrijft Groot Dictee der Nederlandse Taal

Adriaan van Dis schrijft dit jaar Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. De 65-jarige schrijver en programmamaker treedt daarmee in de voetsporen van onder anderen Jan Mulder, Remco Campert, Martin Bril, Jan Wolkers, Kristien Hemmerechts en Arnon Grunberg.

AMSTERDAM - Van Dis: 'Ik vind het erg leuk. Mij is gevraagd mee te doen en de enige voorwaarde die ik had, was dat er ook een prijs zou zijn voor diegene die de meeste fouten maakt. Zelf ben ik heel slecht in spellen. Ik haalde altijd een 2 voor het dictee op school, ik haal namelijk alles door elkaar. Ik schep er nu een sadistisch genoegen in te kijken hoe de anderen het ervanaf brengen.'

De 23ste editie van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt op woensdag 23 december uitgezonden door de NTR op Nederland 1. Dertig bekende Nederlanders en Vlamingen gaan in de vergaderzaal van Eerste Kamer in Den Haag de strijd aan met dertig spellingsfanaten. Zij kunnen zich plaatsen via voorronden in de Volkskrant en de Belgische krant De Morgen. Philip Freriks en Martine Tanghe presenteren Het Groot Dictee.

Adriaan van Dis debuteerde in 1983 met de novelle Nathan Sid, die hem het Gouden Ezelsoor opleverde, de prijs voor het best verkochte literaire debuut. In 1994 verscheen zijn veelbekroonde roman Indische duinen, over een in Nederland geboren zoon van een Indische familie die wordt opgevoed in de sfeer van verzwegen leed. In 2010 kwam zijn laatste roman Tikkop uit, die genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs. Eind november 2011 publiceerde hij Stadsliefde, waarin de stad Parijs centraal staat.

Van Dis is verder bekend als presentator van de televisieprogramma's Hier is... Adriaan van Dis, Van Dis in Indonesië en Zomergasten. Bij laatstgenoemd programma is Van Dis aanstaande zondag weer te zien, ditmaal als gast.

undefined

Meer over