Adres Onbekend sobere radioserie zonder tranen

Tv-programma's die geheel of gedeeltelijk in het teken staan van hereniging met uit het oog verloren dierbaren - KRO's Spoorloos of RTL's Surprise Show - zijn vaak tranentrekkers pur sang....

MARCEL VAN LIESHOUT

Adres Onbekend, Zondag, Radio 2, 12.04 uur.

Aanmerkelijk soberder gaat het er aan toe bij de 'moeder' van dit type zoektochtprogramma's, KRO's radioprogramma Adres Onbekend. Het gaat er bij Adres Onbekend vaak ook spannender aan toe. Zij die het programma volgen, nemen deel aan de zoektocht. Het herstellen van een verloren gegaan contact is alleen mogelijk dank zij telefonische hulp van de luisteraars.

Zondag bestaat Adres Onbekend 25 jaar. Waarmee deze KRO-produktie een van de langstlopende radioprogramma's is, want in Hilversum is de vernieuwingsdrift vaak moeilijk te beteugelen. Een op Adres Onbekend gelijkend programma werd overigens ook al in de jaren 1954-1956 uitgezonden.

De jubileumuitzending van zondag is goeddeels gevuld met een overzicht van de geschiedenis van Adres Onbekend en wordt opgeluisterd door de zoektocht van de onvermijdelijke Bekende Nederlander naar een verdwenen bekende. Ook is er aandacht voor toekomstige plannen. Dat het 'oude' radioprogramma met haar tijd meegaat, moge blijken uit het feit dat zoekacties inmiddels ook op Internet te volgen zijn.

Van alle zoekacties die bij Adres Onbekend aan bod komen, wordt 80 procent succesvol afgesloten. Producer Clementine Puik: 'De meeste zoekacties binnen de duur van de uitzending of de paar dagen erna, sommige pas veel later.' Het vullen van het programma met interessante speurtochten kost de makers weinig moeite. Nog elke week komen er vele verzoeken binnen van luisteraars die op zoek zijn naar een uit het oog verloren bekende.

Dat het succespercentage van de zoektochten zo hoog ligt komt mede door het feit dat Adres Onbekend al sinds jaar en dag gelijktijdig via Radio Nederland Wereldomroep te beluisteren is. Puik: 'We krijgen elke week wel een paar aanvragen of tips van mensen die ons via de Wereldomroep hebben gehoord. Pas hadden we een telefoontje uit Egypte en we krijgen regelmatig brieven uit Engeland, Scandinavië, Frankrijk en vooral Spanje.'

Volgens Puik zijn de verzoeken naar speuracties aan golfbewegingen onderhevig. 'Momenteel komen er veel verzoeken binnen van mensen die hun biologische vader zoeken en van vluchtelingen die in Nederland wonen die hun familie zoeken.' Bij laatstgenoemd type speurtochten werkt de redactie van Adres Onbekend nauw samen met vluchtelingenorganisaties en het Rode Kruis.

Het jubilerende programma wordt sinds twee jaar gepresenteerd door Angelique Stein en Ruud Hermans. Het tweetal heeft een aantal bekende voorgangers onder wie Anne van Egmond en Lex Lammen, Maartje van Weegen, Kees Schilperoort, Violet Falkenburg en Hans van Willigenburg.

Marcel van Lieshout

Meer over