Adoptie uit buitenland daalt sterk

Kinderen uit het buitenland adopteren is op zijn retour. Vorig jaar zijn in Nederland 488 kinderen geadopteerd, een diepterecord in veertig jaar tijd. Het aantal ouders dat een aanvraag voor adoptie indient, is de afgelopen vijf jaar met 75 procent afgenomen.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARJON BOLWIJN

AMSTERDAM - Wereldwijd daalt het aantal internationale adopties sterk. In 2004 zijn ruim 45 duizend kinderen in een gezin over de grens opgenomen, in 2011 waren dat er zo'n 23 duizend. Deskundigen verwachten dat het aantal blijft dalen. 'Het is een aflopende zaak', zegt emeritus hoogleraar adoptie René Hoksbergen.

De tanende populariteit van internationale adopties heeft verschillende oorzaken. Aanhoudende berichten over gesjoemel met adoptieprocedures maakt potentiële adoptieouders huiverig. Ook is een geadopteerd kind opvoeden gecompliceerder geworden omdat tegenwoordig de meeste beschikbare kinderen ouder zijn dan twee jaar of gehandicapt. De meeste adoptieouders willen gezonde baby's, maar die worden zelden afgestaan.

De mogelijkheden voor ongewild kinderlozen om een kind te krijgen zijn toegenomen door medische technieken als eiceldonatie en ivf. Bovendien is een kind adopteren duur: afhankelijk van het land van herkomst kost dit 10- tot 35 duizend euro. Sinds januari dit jaar krijgen adoptieouders door bezuinigingen niet meer een deel van de kosten terug van de belasting.

Er worden ook veel minder kinderen voor adoptie aangeboden. Dat komt ondermeer door economische vooruitgang in Azië en Zuid-Amerika. De armoede neemt er af en de overheden investeren meer in zorg voor hulpbehoevenden. Tegelijk groeit de voorkeur om weeskinderen in eigen land te laten adopteren of in pleeggezinnen op te nemen. Door media-aandacht over onzorgvuldige procedures en kinderhandel sluiten meer landen de deuren of ze laten, zoals China, alleen nog gehandicapte kinderen gaan.

Door de forse teruggang stopt Terre des Hommes internationaal met adopties . De twee grootste Nederlandse bemiddelingsbureaus Vereniging Wereldkinderen en Stichting Kind en Toekomst krimpen in.

pagina 12

Reconstructie: In het vliegtuig zit zo af en toe nog een Chinees kindje

undefined

Meer over