KaderKerstboom recycling

Adopteren, doneren of er een zakcentje mee verdienen: dit kunt u doen met uw afgedankte kerstboom

Als de feestdagen achter de rug zijn, is het tijd om de kerstboom de deur uit te werken. Dumpen op straat is de makkelijkste optie, maar heeft u er weleens aan gedacht om hem aan de dierentuin te schenken?

Bavianen in Dierenpark Amersfoort spelen met kerstbomen die door bezoekers zijn gebracht. Beeld ANP
Bavianen in Dierenpark Amersfoort spelen met kerstbomen die door bezoekers zijn gebracht.Beeld ANP

Het is een ongeschreven regel: de kerstboom mag na Sinterklaas in huis worden gehaald en moet na Driekoningen (6 januari) de deur uit. De heerlijk geurende groene boom is intussen verpieterd tot een dor hoopje ellende met kleurrijke ballen.

De opties om de kerstboom te lozen zijn legio, maar niet altijd even handig. Zo zien weinig mensen het zitten om de boom met al zijn verliezende naalden in de achterbak van hun auto te vervoeren naar een afvalpunt.

Aan de straatkant zetten is verreweg de makkelijkste optie. Let wel: elke gemeente hanteert haar eigen (soms wat onnavolgbare) beleid. Zo mochten bewoners van hoogbouw in Hengelo hun kerstboom afgelopen maandag bij de ondergrondse afvalcontainer plaatsen. Bewoners van laagbouw mochten de boom alleen neerzetten op plekken waar normaal gesproken de groene bak wordt opgehaald.

De gemeente Amsterdam hanteert per wijk een ander beleid: de kerstboom kan op sommige plekken twee weken lang op straat worden gedumpt, op andere plekken alleen op reguliere afvalophaaldagen. In de wijk Watergraafsmeer, waar een proef wordt gehouden met het ophalen van grof vuil op afspraak, mag dit alleen op donderdag. Bewoners hebben daar lak aan, getuige het uitdijende kerstbomenkerkhof.

De illegale dumpers hoeven niet te rekenen op een boete, zegt een woordvoerder van de gemeente. ‘Tenzij ze worden betrapt, maar het is moeilijk te achterhalen wie zijn kerstboom heeft gedumpt. Er hangt geen naamkaartje aan.’

50 cent voor een afgedankte boom

Om dergelijke praktijken te voorkomen, organiseren sommige gemeenten inleveringsacties. De kerstboom kan dan op de aangekondigde dag op enkele adressen worden afgeleverd. Vaak staat hier een kleine vergoeding van 50 cent per kerstboom tegenover. Voor kinderen een aantrekkelijke manier om een extra zakcentje bij te verdienen.

Waar kerstbomen doorgaans eindigen als compost of houtsnippers voor biomassacentrales, is er voor gemeenten een feestelijk maar minder milieuvriendelijk alternatief: de vreugdevuren. De licht ontvlambare kerstbomen vormen een welkome toevoeging aan de brandstapel. Deze van oorsprong christelijke traditie, waarmee symbolisch wordt afgerekend met het verleden, dooft vanwege het risico op incidenten en flinke rookoverlast langzaam uit.

Wie op de duurzame toer wil, kan zijn kerstboom het beste met kluit en al terug in de aarde stoppen. Het ‘adopteren’ van een kerstboom is een oprukkend fenomeen: de boom wordt na Kerst weer teruggebracht bij de kweker en kan het jaar daarop opnieuw worden besteld. Overigens zijn de milieuvoordelen weg als hiervoor meer dan tien kilometer met de auto moet worden afgelegd.

Dierenliefhebbers kunnen hun kerstboom slijten in DierenPark Amersfoort. ‘Er zijn dit jaar honderden kerstbomen gebracht’, zegt een woordvoerder. ‘Dieren kunnen ermee spelen of er hun nagels of tanden aan slijpen. Voor de bavianen en olifanten hadden we er dit jaar fruit en groenten ingehangen, met een heuse krop sla als piek.’

Kerstbomen adopteren: een oprukkend fenomeen. Beeld Marcel van den Bergh
Kerstbomen adopteren: een oprukkend fenomeen.Beeld Marcel van den Bergh

Hoe afgedankte kerstbomen veranderen in een winterbiertje met citrussmaak

Daags na de feestdagen is het op straat struikelen over de kerstbomen. De Amsterdamse brouwerij Lowlander Beer trekt het land door om afgedankte exemplaren te recyclen tot winterbier. Maar kunstsneeuw komt er niet in.

Meer over