Adolf Hitler en Frankenstein doen mee aan verkiezingen in India

Adolf Hitler doet mee aan de verkiezingen voor het parlement van de Indiase deelstaat Meghalaya. De naam zal voor kiezers geen drempel zijn: in deze regio worden kinderen vaak naar bekende figuren vernoemd en bovendien rust er in India nauwelijks een stigma op Hitler.

De winkel Hitler in Ahmedabad Beeld EPA
De winkel Hitler in AhmedabadBeeld EPA

'Wat kan ik er tegen doen', zegt Adolf lu Hitler R. Marak (zoals de man in kwestie voluit heet) in de Hindustan Times. 'Mijn ouders hebben deze naam voor me gekozen toen ik 54 jaar geleden werd geboren.

Op de stembiljetten staan meer vreemde namen. Zo is de heer Frankenstein Momin een van de tegenstanders van Hitler. Twee andere kandidaten heten Hilarious. Toch heeft de joodse gemeenschap uit de regio de heer Hitler verzocht zijn naam te veranderen.

Het is niet de eerste keer dat de naam Hitler voor controverse zorgt in India. In 2006 veranderde het restaurant 'Hitlers Cross' in Mumbai van naam nadat de joodse gemeenschap van deze stad hierom had gevraagd. Een kledingwinkel in Ahmedabad werd in 2012 gevraagd de naam 'Hitler' te laten vallen.

Meer over