ADO houdt Vitesse op gelijkspel, Santos belangrijk voor NEC

Vier wedstrijden in de eredivisie op zondag: Vitesse komt tegen ADO niet verder dan een gelijkspel, Santos helpt NEC aan de overwinning en Heracles Almelo - Excelsior eindigt gelijk. Lees hier ook het verslag van Feyenoord tegen FC Twente.

Ruben Schaken viert zijn doelpunt voor ADO Den Haag. Beeld anp
Ruben Schaken viert zijn doelpunt voor ADO Den Haag.Beeld anp

ADO Den Haag heeft zondag voor eigen publiek Vitesse op een gelijkspel gehouden. De thuisploeg knokte zich twee keer terug van een achterstand en kreeg in de slotfase nog de beste kansen op een zege (2-2).

Vitesse begint door het gelijke spel volgende week met een achterstand van twee punten aan de derby met NEC, de verrassende nummer vijf van de ranglijst. ADO blijft de nummer veertien van de eredivisie.

Sheran Yeini schoot Vitesse op voorsprong. De eerste gelijkmaker van ADO kwam van de voet van Ruben Schaken. Timothy Derijck benutte een strafschop nadat Kelvin Leerdam de bezoekers uit Arnhem naar 1-2 had gekopt. De Belg miste in de slotfase twee kansen op een derde treffer voor ADO.

Ruben Schaken en Kelvin Leerdam vechten om de bal. Beeld anp
Ruben Schaken en Kelvin Leerdam vechten om de bal.Beeld anp

NEC - FC Utrecht: 1-0

NEC reist volgend weekeinde vol vertrouwen naar Arnhem voor de beladen derby tegen Vitesse. De ploeg van trainer Ernest Faber won zondag voor de derde keer op rij. Ditmaal bleven de Nijmegenaren FC Utrecht de baas: 1-0. De enige treffer viel uit een strafschop. Christian Santos benutte het buitenkansje.

NEC, tot dusverre samen met Heracles Almelo de verrassing van het seizoen in de eredivisie, kreeg de eerste kans via Navarone Foor die hard en hoog overschoot na doorkoppen van Marcel Ritzmaier. De eerste keer dat spits Santos in stelling werd gebracht was in de 15e minuut. Todd Kane was aan de rechterkant opgestoomd, uit zijn voorzet kopte de Venezolaanse international net naast.

Aan de andere kant was de Fransman Sébastien Haller een paar keer dreigend. Eerst met een artistieke omhaal (over), later stuitte hij op aangeven van oud-NEC'er Kevin Conboy op doelman Benjamin Kirsten. De Duitser had meer belangrijke reddingen. Een schot van Bart Ramselaar werd gekeerd, terwijl Nacer Barazite ook werd gestuit door Kirsten.

Tien minuten na rust gaf arbiter Pol van Boekel het duel een beslissende wending. Een lichte overtreding van Yassin Ayoub op Foor leverde de thuisclub een strafschop op. Santos bleek opnieuw trefzeker.

Utrecht drong nog aan, maar de ploeg van trainer Erik ten Hag creëerde te weinig kansen. Lukte het wel, dan was er nog altijd uitblinker Kirsten.

(Tekst gaat door onder foto)

Christian Santos viert zijn doelpunt: 1-0. Beeld anp
Christian Santos viert zijn doelpunt: 1-0.Beeld anp
Sean Klaiber, van Utrecht, en NEC-speler Anthony Limbombe Beeld anp
Sean Klaiber, van Utrecht, en NEC-speler Anthony LimbombeBeeld anp

Heracles Almelo - Excelsior: 0-0

Heracles Almelo en Excelsior staan na dertien duels in de eredivisie op een voor hun doen hoge positie, maar daar was zondag in het onderlinge duel in Almelo weinig van te merken: 0-0. De bezoekers uit Rotterdam hadden een licht overwicht, maar onder meer Tom van Weert benutte de kansen niet. Heracles blijft daarmee vierde, Excelsior staat elfde.

Robin Gosens schoot namens de thuisploeg na een kwartier in het zijnet, maar daarna waren de beste kansen voor de bezoekers uit Kralingen. Van Weert kreeg de grootste mogelijkheid, maar hij schoot van dichtbij naast uit de rebound nadat doelman Bram Castro een afstandsschot van Daryl van Mieghem slecht verwerkte.

Ook na rust was de eerste grote kans voor Excelsior, maar Mark-Jan Fledderus was net op tijd om het schot van Brandley Kuwas te blokken.

Wout Weghorst, van Heracles Almelo, en Rick Kruys van Excelsior. Beeld anp
Wout Weghorst, van Heracles Almelo, en Rick Kruys van Excelsior.Beeld anp

Aan de andere kant kon Heracles maar nauwelijks gevaarlijk worden, ook niet toen invaller Oussama Tannane een half uur voor tijd onder luid gejuich inviel. Namens Excelsior kon Jeff Stans een kwartier voor tijd van dichtbij aanleggen voor een schot, maar hij raakte de bal totaal verkeerd. Tannane schoot daarna nog rakelings over.

Heracles wint daarmee voor de tweede keer in zeven thuisduels niet, maar kent nog altijd de beste competitiestart uit de clubhistorie.

Heraclied Ilias Bel Hassani aan de bal. Beeld anp
Heraclied Ilias Bel Hassani aan de bal.Beeld anp
Meer over