Adempauze na hectische handelsweek

Voor het eerst in zes handelsdagen stevende de Dow Jones-index af op een verlies. Ook de Nasdaq, die in tien dagen naar ruim 30 procent procent wist te klimmen, stond vrijdag vanaf de eerste minuut in het rood....

Farmaceuten en biotechbedrijven gingen voorop in de daling. Geneesmiddelenreus Merck meldde dat de nettowinst in de eerste drie maanden met 11 procent is gestegen tot 1,66 miljard dolar. De kwartaalomzet groeide met 28 procent tot 11,3 miljard dollar. De stijging is onder meer te danken aan solide verkoopcijfers van het cholesterolmiddel Zocor.

Merck voldeed daarmee aan de verwachtingen, maar de toevoeging dat het eerste kwartaal waarschijnlijk ook meteen het sterkste van het hele jaar zal blijken, deed de koers geen goed. Het fonds, onderdeel van de Dow Jones, was met een verlies van 6 procent de grootste daler van de index.

Ook de financials, die eerder deze week goede zaken deden, droegen bij aan de daling. Onder hen Citigroup, de grootste financiële dienstverlener van de VS, effecten- en zakenbank Morgan Stanley Dean Witter en creditcardmaatschappij American Express.

Microsoft daarentegen kon zich verheugen in de gunst van beleggers, nadat 's werelds grootste softwaremaker een dag eerder had verrast met positieve kwartaalcijfers. Het bedrijf uit Seattle zag zijn aandeel stijgen tot 70 dollar, maar bij sluiting resteerde een winstje van 1,4 procent tot 69 dollar. Een ander zwaargewicht, Boeing, presenteerde eveneens cijfers die boven de verwachtingen lagen. Ook de vliegtuigbouwer, vooralsnog eveneens gevestigd bij Seattle, zag zijn aandeel licht stijgen.

De Dow Jones sloot 113,86 punten (1,1 procent) lager op 10.579,85 punten, terwijl de Nasdaq op 2163,1 punten eindigde, 19 punten (0,9 procent) lager dan een dag eerder. De Standard & Poor's 500-index verloor 0,9 procent tot 1243 punten.

EBay, de grootste internetveiling, kwam met kwartaalcijfers die iets boven de verwachtingen lagen. Het bedrijf zag zijn omzet met 79 procent stijgen tot 154 miljoen dollar. Het aandeel boekte daarop een winst van 2 dollar tot bijna 52 dollar, maar zakte later iets terug. Het fonds is deze maand aan een comeback begonnen - de koersstijging bedraagt nu circa 20 dollar. Vorig jaar piekte eBay echter nog op ruim 120 dollar.

Meer over