Adempauze Bolivia na machtswissel

De tienduizenden Boliviaanse stakers en opstandigen hebben zaterdag hun protestacties tegen de regering beëindigd, nadat president Gonzalo Sánchez de Lozada was afgetreden....

APReuters en AFP

De 50-jarige Carlos Mesa heeft vrijdag, na goedkeuring van het parlement, het presidentschap van Sánchez de Lozada overgenomen. Om het imago van de regering te verbeteren was de populaire tv-journalist sinds vorig jaar vice-president onder Sánchez de Lozada. Maar afgelopen week trok Mesa zijn steun aan hem in, nadat het volksprotest was uitgemond in een bloedbad. In totaal vielen daarbij zeventig doden.

Oppositieleider Evo Morales, aanvoerder van de cocaboeren, heeft president Mesa een adempauze geboden. 'Ik roep op tot kalmte, totdat de regering de zaken op orde heeft en tegemoet komt aan de noden van de bevolking.' Indianenleider Felipe Quispe heeft Mesa negentig dagen de tijd gegeven om het gasexportplan van tafel te halen en de verdelging van cocaplantages te stoppen.

Maar president Mesa heeft gezegd de cocabestrijding voort te zetten in de lijn van zijn voorganger. Met steun van de VS vernietigt Bolivia velden met cocaplanten, de grondstof van cocaïne. Kort na zijn aantreden heeft Mesa ook gepoogd buitenlandse investeerders gerust te stellen. Wel gaat hij het vrijgeven van de energiemarkt nog eens tegen het licht houden. Die economische liberalisering heeft kwaad bloed gezet bij de bevolking van het armste land van Zuid-Amerika.

Ex-president Sánchez de Lozada is zaterdag uitgeweken naar de VS. In The Miami Herald zei hij 'geschokt en beschaamd' te zijn over zijn aftreden. Hij vreest dat linkse groeperingen en cocaboeren 'een socialistische narcostaat beginnen, die het einde van het land zal inluiden'.

Meer over