Adelmund helpt zittenblijvers studiehuis door

Leerlingen die dit jaar voor het examen havo/vwo zijn gezakt en nu terechtkomen in het nieuwe studiehuis, hoeven hun examen niet volledig over te doen....

Adelmund wil voorkomen dat deze 'bezemleerlingen' in het studiehuis moeilijkheden krijgen met de voorbereiding op het examen. Zij moeten het oude examen maken, maar krijgen les in het studiehuis, dat sterk afwijkt van het vroegere onderwijs van havo en vwo.

Het probleem doet zich dit jaar voor het eerst voor op de ongeveer veertig havo's die het studiehuis in 1998 hebben ingevoerd. De leerlingen in 5-vwo die dit jaar zijn blijven zitten en nu dus ook met het studiehuis te maken krijgen, moeten gewoon mee met de nieuwe stroom. Wel krijgen zij enkele vrijstellingen.

Adelmund stelt ook voor de eisen voor de nieuwe examens van het studiehuis te versoepelen. Veel leerlingen en leraren vinden de examenregels voor het studiehuis zwaarder dan die voor het oude examen.

De staatssecretaris laat nu de eis vallen dat het gemiddelde van alle cijfers zes of hoger moet zijn. In haar nieuwe voorstel is een kandidaat al geslaagd met allemaal zessen plus twee vijven of één vier.

Meer over