Adelmund bijna unaniem tot voorzitter PvdA gekozen

Karin Adelmund is vrijdag met 97 procent van de stemmen gekozen tot voorzitter van PvdA. Zij volgt Felix Rottenberg op, die wegens ziekte niet meer beschikbaar was voor een nieuwe termijn....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

Een opgewonden Adelmund hield na haar verkiezing een warm pleidooi voor 'wonen, werken en liefhebben'. Ze bedankte haar voorgangers Rottenberg en duo-voorzitter Ruud Vreeman: 'Felix en Ruud hebben de deur opengezet in de winter, dat hebt u gevoeld. Het wordt lente, kom op naar buiten'

Rottenberg zei ten afscheid: 'Het was een lastig karweitje, maar er hebben duizenden mensen bij geholpen.' Hij feliciteerde het congres met zijn keuze voor opnieuw een voorzitter van 'prettig gestoorde kwaliteit'.

Het congres discussieerde uitgebreid over de vraag of Adelmund het voorzitterschap en het kamerlidmaatschap mocht combineren. De Jonge Socialisten wilden dat Adelmund na de verkiezingen van 1998 een keuze zou maken. Een motie daartoe werd verworpen.

Van de vijf tegenkandidaten tegen Adelmund trok er één zich terug, Anita Vlekke, toen duidelijk werd dat de partij de dubbelfunctie van Adelmund accepteerde. Zij gaf al eerder te kennen niet de dorpsgek van de partij te willen worden. De anderen maakten geen kans.

Tijdens het congres bleek dat premier Kok nu ook voorstander is van de vorming van een AOW-fonds. Daarin kunnen meevallers worden gestort om alvast te sparen voor de hoge lasten die de oudedagvoorziening tussen 2010 en 2035 met zich mee zal rengen. Kok heeft zich tot nu toe op de vlakte gehouden over dit initiatief van PvdA-kamerlid Van Zijl. Maar in een wervend spotje voor de partij, dat gisteren op het PvdA-congres voor het eerst werd vertoond, geeft Kok zich bloot.

Hij zegt in het spotje: 'We willen een AOW-fonds om de oudedagvoorziening veilig te stellen.' Staatssecretaris Vermeend van Financiën concludeerde dan ook meteen dat het AOW-fonds er komt.

De regeringsfracties in de Tweede Kamer steunden het plan van Van Zijl al. Zij vinden dat een deel van de meevaller van ruim vier miljard die zich aftekent in het fonds moet worden gestort. Van Zijls doet zijn voorstel in de notitie Een onbezorgde oudedag. Het congres nam die zonder veel omhaal aan.

Fractievoorzitter Wallage opperde in zijn congrestoespraak de meevaller ook te gebruiken om al ingeboekte bezuinigingen alsnog te schrappen. Wallage wees op de voorgenomen bezuiniging van 124 miljoen gulden op de studiefinanciering voor leerlingen aan het middelbaar beroepsonderwijs. Minister Ritzen heeft het bedrag al teruggebracht tot 52 miljoen gulden, maar de regeringsfracties willen helemaal van de bezuiniging af.

Een kleine meerderheid van het congres, 54 procent, heeft zich vrijdag tegen de verhuizing van het partijkantoor van Amsterdam naar Den Haag gekeerd. De zestig medewerkers van het partijkantoor waren zichtbaar opgelucht. Het partijkantoor moet binnenkort zijn onderkomen aan de Witsenkade verruilen voor het oude pand van de FNV-onderwijsbond Abop. Het vooruitzicht twee keer te moeten verhuizen in drie jaar tijd stond de medewerkers tegen.

Meer over