Column

'Ad Koppejan, burgemeester in een oorlogstijd die uitbleef'

CDA-'dissident' Ad Koppejan neemt afscheid van Den Haag. Een burgemeester in een oorlogstijd die uitbleef. Was iedere volksvertegenwoordiger maar zo, bleef elke oorlogstijd maar uit, schrijft columnist Peter Middendorp in zijn column.

OPINIE - Peter Middendorp
Ad Koppejan Beeld anp
Ad KoppejanBeeld anp

De Lange Weg Naar Huis - het is dat er al een aantal boeken, films en ook een handvol liedjes zo heten, anders had ik graag een boek, dat ik dan nog wel moet schrijven, een paar verhalen en een belangrijk deel van mijn stukjes zo genoemd.

De lange weg naar huis voert door Hollands laagland, over velden, langs kanalen, polders en dijken - heel veel dijken.

Nepdissident
In de eerste scène neemt Ad Koppejan voor een huis in het centrum van Den Haag afscheid van zijn hospita, leren hutkoffer in de hand. Vier lange jaren heeft de volksvertegenwoordiger hier voor doordeweeks een kamertje gehuurd. Nu is het voorbij. Nu gaat hij terug naar huis.

In het CDA vinden ze hem onuitstaanbaar, omdat hij tegen de samenwerking met de PVV streed, met zijn schone handjes, zijn schoon geweten. Buiten het CDA vond iedereen hem een nepdissident, door wie geen enkel PVV-plannetje voortijdig sneefde. Aan beide zijden aangebrand. Dat gebeurt normaal geen enkele pannenkoek.

Ad Koppejan, burgemeester in een oorlogstijd die uitbleef. Was iedere volksvertegenwoordiger maar zo, bleef elke oorlogstijd maar uit.
Ze hadden hem van het CDA plaats 19 op de kandidatenlijst gegeven, een plekje hoger dan de vorige keer. Wat lijkt op een kleine promotie is onder de veranderende omstandigheden - 19 is lang geen verkiesbare plaats meer - een nekschot.

Vertrouwen
Als hij naar het station loopt, in de trein gaat zitten, zendt Radio 1 een voorlopig laatste interviewtje met hem uit. 'Ik wilde verder', zegt hij daarin. 'Ik heb vertrouwen in het CDA, maar het CDA moet ook vertrouwen hebben in mij.'

In de trein komen de herinneringen aan de afgelopen jaren in het parlement. Dat moet ook wel, anders krijg je zo'n boek niet vol.
Herinneringen aan zijn kamertje, helemaal aan het begin, door niemand nog gehaat of geliefd, door niemand nog gekend. Tijdschrift Nieuwspoort Nieuws bezocht hem bij zijn hospita. Er stond een bed, eenpersoons, met wollen dekens. Er was een klein, vierkant tafeltje. Er was gebrek aan niets en alles tegelijk.

Koppejan vertelde dat hij iedere ochtend aan dat tafeltje yoghurt met muesli at. Daar hield hij van, magere yoghurt met muesli. We zagen hem aan dat tafeltje zitten, wijdbeens, in onderbroek; met de snelheid van de waanzin lepelde hij zijn yoghurt op.

Mauro
Later kwam het echte werk, de samenwerking met de PVV, de kwestie-Mauro, die hem nog altijd niet in de koude kleren zit. Als een leeuw heeft hij voor zijn Hedwigepolder gevochten. Het heeft weinig uitgehaald, maar dat is iets dat kan gebeuren.

De trein passeert Breda, duikt zijn provincie in. Het zijn zware jaren geweest. Hard. Maar daar ben je volksvertegenwoordiger voor. Om je rug recht te houden, onder alle omstandigheden. Om rechtop in de storm te gaan staan, ook al waait het nauwelijks.

Tijdens het laatste voorjaarsreces twitterde hij vanaf de markt van Istanbul over het belang van investeren in de vader-dochterrelatie. Hij voegde een foto toe. Daarop zagen we Koppejan, twee meter relatieve onverzettelijkheid. Naast hem stond een ontroerende Rineke Dijkstra-puber zich hopeloos van hem te vervreemden.

Eindstation
De trein bereikt het eindstation, we naderen het einde van ons verhaal. De hoofdpersoon loopt over het stationsplein, het dorp uit. Na twintig minuten zet hij zijn koffer naast zich op de hoge dijk. Er is hier alleen maar lege hemel, alleen maar gras.

In de verte staat een groepje huizen, door eindeloos leeg polderland omgeven. Daar moet hij zijn, daar staat zijn huis. Hij zucht, laat zich niet kennen, pakt zijn koffer op en neemt de stenen trap naar beneden. Mauro is over de verkiezingen getild, weldra zal de polder vol met water lopen.

Peter Middendorp is columnist voor de Volkskrant. Lees iedere zaterdag en maandag zijn stuk in de krant.

Meer over