AD hoeft artikelen over Joris Demmink niet te rectificeren

Het Algemeen Dagblad (AD) is vanochtend in het gelijkgesteld door de rechtbank in Rotterdam en hoeft de artikelen over oud-topambtenaar van Justitie Joris Demmink zodoende niet te rectificeren. Ook hoeft de krant geen schadevergoeding te betalen.

Jozias van Aartsen links en Joris Demmink rechts bij een opening van een nieuw kantoorpand in 2010. Beeld anp
Jozias van Aartsen links en Joris Demmink rechts bij een opening van een nieuw kantoorpand in 2010.Beeld anp

Het AD had onder meer geschreven dat Demmink in de jaren tachtig contact zou hebben gehad met een man die bekend stond als pooier van minderjarige jongens. De rechtbank vindt dat de journalist die de artikelen heeft geschreven en het AD genoeg en zorgvuldig onderzoek hebben gedaan.

Demmink eiste in een kort geding van het AD een rectificatie en 100.000 euro schadevergoeding. De krant had volgens de advocaat van Demmink niet mogen schrijven op basis van criminele bronnen.

Het AD reageert verheugd op de uitspraak. 'Onze onderzoeksjournalist Koen Voskuil heeft ruim een jaar diepgravend onderzoek gedaan naar alle beschuldigingen en geruchten over de heer Demmink', reageert Bart Verkade, lid van de hoofdredactie van het AD. 'Zes getuigen hebben onafhankelijk van elkaar verklaard dat Demmink in de jaren tachtig omgang had met een beruchte jongenspooier in Den Haag.

Twee getuigen hebben hun verklaring onder ede herhaald bij een notaris.' Het is volgens de krant goed dat de rechtbank nu heeft bevestigd dat het verhaal over Demmink 'van A tot Z deugde'.

Beschuldigingen

Demmink wordt al jaren achtervolgd door beschuldigingen van pedofilie. Zo beweren twee Turkse mannen in Turkije te zijn verkracht tijdens een dienstreis van Demmink in 1996. Rechters besloten in januari dat het Openbaar Ministerie (OM) die beschuldiging moest onderzoeken, hoewel het daar zelf geen aanleiding toe zag.

In mei liet het OM weten inmiddels ook andere beschuldigingen, zoals klachten van een chauffeur over Demmink, te onderzoeken. Een chauffeur van Demmink zou getuige zijn geweest van seksuele handelingen op de achterbank met een jongen die onderweg was opgepikt.

Meer over