Actrice Sophia Loren gehuldigd

LOS ANGELES - John Travolta noemde haar 'het heerlijkste' ding dat Italië heeft voortgebracht, Roberto Benigni bracht haar het Napolitaanse lied O Sole Mio als serenade, en Billy Crystal bezwoer haar 'mijn eerste grote liefde'.

Hollywood vierde woensdagavond dat Sophia Loren vijftig jaar geleden de eerste acteur was die een Oscar kreeg voor een niet-Engelstalige film. Dat was de Italiaanse film Ciociara van regisseur Vittorio De Sica, waarin Loren een moeder speelt die in de Tweede Wereldoorlog met haar 13-jarige dochter vlucht voor geallieerde bombardementen op Rome.

Loren (76) was vijftig jaar geleden niet op de Oscaruitreiking, maar ze was wel woensdag op de feestavond , waar ze een publiek toesprak van achthonderd acteurs, regisseurs, vrienden en familieleden. Ze zei dat de Oscar haar leven had veranderd. 'De prijs hielp me in mezelf te geloven en mijn artistieke grenzen te verleggen.'

Het was een jongere generatie die de toespraken hield, want de meeste van Lorens medespelers en regisseurs zijn al overleden. Onder hen Marcello Mastroianni, Gregory Peck, Frank Sinatra, Charlton Heston, Cary Grant, Marlon Brando en haar producer en echtgenoot Carlo Ponti.

Loren speelde in haar lange carrière in meer dan tachtig films. Ze kreeg in 1991 een ere-Oscar voor haar hele oeuvre en werd betiteld als 'een van de schatten van de cinema'.

undefined

Meer over