Actrice Reidinga zomerster in DeLaMar

AMSTERDAM - Tjitske Reidinga zal deze zomer te zien zijn in de voorstelling Een ideale vrouw van de Engelse schrijver William Somerset Maugham. Naast haar doen ook de acteurs Peter Blok en Porgy Franssen aan deze productie mee.

Dit toneelstuk is het tweede in de serie van drie zomerbespelingen waarmee het DeLaMar Theater in Amsterdam vorig jaar is begonnen. Toen werd Het geheugen van water gespeeld, een voorstelling die nagenoeg de hele zomer was uitverkocht. Er kwamen 38 duizend mensen op af.

Het DeLaMar Theater bouwt de zomerbespeling op rond actrice Tjitske Reidinga en regisseur Antoine Uitdehaag, een formule die goed lijkt uit te pakken. De doelgroep vorig jaar bestond voornamelijk uit vrouwen, mede omdat Het geheugen van water (drie zussen ruimen het huis van hun overleden moeder op) juist voor vrouwen interessant bleek. Er werden zelfs speciale Ladies Nights georganiseerd. Daarnaast beschikte het DeLaMar Theater over een fors publiciteitsbudget, waardoor ook STER-spotjes konden worden uitgezonden.

Somerset Maugham schreef Een ideale vrouw (The Constant Wife) in 1927. Hoofdpersoon is Constance Middleton, die erachter komt dat haar man een relatie heeft met haar beste vriendin. Er ontspint zich een aantal ontwikkelingen die gaan over huwelijksbedrog, de man-vrouw-relatie in die tijd, en over hypocrisie en pragmatisme in wellevende (Engelse) kringen.

Toneelgroep Amsterdam speelde Een ideale vrouw in 1999, in regie van Gijs de Lange. Marieke Heebink, die toen de hoofdrol speelde, kreeg daarvoor de Theo d'Or, de hoogste toneelonderscheiding voor een actrice. De première in het DeLaMar Theater is in juni. Komende zomer zal dit theater overigens geheel in het teken staan van twee langlopende producties: naast Een ideale vrouw is dat de musical Hij gelooft in mij, die in ieder geval tot eind augustus staat geprogrammeerd.

undefined

Meer over