Actrice Ashley Judd klaagt Harvey Weinstein aan voor schade aan carrière

De Amerikaanse actrice Ashley Judd heeft de gevallen Hollywoodproducent Harvey Weinstein aangeklaagd voor het beschadigen van haar carrière. Volgens de 50-jarige Judd, die vorig jaar het schandaal rond het jarenlang seksueel misbruik door Weinstein aan het rollen bracht, plaatste hij haar op een ‘zwarte lijst’, waardoor de actrice nauwelijks of geen acteerklussen meer kreeg.

Iñaki Oñorbe Genovesi
Filmproducent Weinstein zou Judd bij regisseurs hebben afgeraden nadat ze niet op zijn seksuele avances was ingegaan. Beeld Reuters
Filmproducent Weinstein zou Judd bij regisseurs hebben afgeraden nadat ze niet op zijn seksuele avances was ingegaan.Beeld Reuters

‘Ik ben hierdoor werk misgelopen en dus ook geld. Mijn naam is te grabbel gegooid, dat durf ik met zekerheid te zeggen’, aldus Judd in een interview met ABC News. Haar aanklacht is ingediend bij de rechtbank van Los Angeles en betreft onder andere de bekende Lord of the Rings-films van regisseur Peter Jackson. Hij beweert dat hem destijds is verboden een aantal actrices te casten voor zijn films, onder wie Mira Sorvino en Judd. Waarom dat niet mocht, werd hem niet verteld.

Judd claimt nu dat haar meespelen in de wereldwijd populaire en met zeventien Oscars bekroonde Lord of the Rings-films onmogelijk is gemaakt omdat Weinstein destijds ‘valse en kwaadwillende uitspraken’ deed over haar professionaliteit. Zo zou Weinstein Peter Jackson hebben gewaarschuwd dat werken met Judd, bekend van onder meer de thrillers Kiss the Girls en Double Jeopardy, een ‘nachtmerrie’ was.

Ashley Judd (links) en Harvey Weinstein. Beeld Chris Pizzello/Invision/AP
Ashley Judd (links) en Harvey Weinstein.Beeld Chris Pizzello/Invision/AP

Volgens de actrice deed Weinstein dit uit wraak voor het feit dat Judd een jaar eerder niet op zijn seksuele avances was ingegaan toen de machtige studiobaas haar in zijn hotelkamer uitnodigde. Judd dacht destijds voor een werkontbijt bij Weinstein te zijn ontboden, maar toen de actrice zijn hotelkamer binnenkwam, stond hij in zijn badjas en vroeg haar hem een massage te geven of toe te kijken hoe hij een douche nam.

Een woordvoerder van Weinstein, die door meer dan zeventig vrouwen is beschuldigd van seksuele ongepastheid, heeft in een reactie laten weten dat de voormalige filmmagnaat ‘noch mevrouw Judd heeft belasterd, noch zich met haar carrière heeft bemoeid’. In een verklaring staat dat Weinstein het acteerwerk van Judd juist ‘ophemelde’ en ‘herhaaldelijk zijn instemming heeft gegeven aan het feit dat ze was gecast voor twee van zijn films’ – Frida, met in de hoofdrol Salma Hayek in 2002, en Crossing Over, met Harrison Ford in 2009.

Oscar

Judd had eerder al naar buiten gebracht dat ze in Hollywood alsnog aan filmrollen wist te komen nadat ze Weinstein had beloofd op zijn seksuele voorstellen te zullen ingaan als ze een Oscar had gewonnen voor een rol in een van zijn films. Hiervan heeft ze achteraf spijt gekregen, en niet zozeer omdat ze nooit het begeerde gouden filmbeeldje won .

Alle geldelijke schadevergoedingen die mogelijk voortkomen uit de rechtszaak tegen Weinstein zal Judd overmaken naar Time's Up, het fonds dat is opgericht naar aanleiding van de #MeToo-beweging, om slachtoffers van seksueel geweld bij te staan.

Meer over