nieuws

Activisten Hongkong gearresteerd die met wake Tiananmen-bloedbad herdenken

De autoriteiten in Hongkong hebben de pro-democratiebeweging opnieuw een klap toegebracht. De politie arresteerde woensdag vier belangrijke leden van de beweging die jaarlijks de herdenking organiseert van het bloedbad op het Tiananmenplein in Beijing.

Vicevoorzitter Chow Hang-tung tijdens een persconferentie op dinsdag. Later werd ze gearresteerd.  Beeld Getty Images
Vicevoorzitter Chow Hang-tung tijdens een persconferentie op dinsdag. Later werd ze gearresteerd.Beeld Getty Images

Met de arrestaties willen de autoriteiten het openlijke verzet de kop indrukken van de groep tegen de omstreden Veiligheidswet die ruim een jaar geleden van kracht werd. Op dinsdag lieten vooraanstaande leden de politie op demonstratieve wijze nog weten niet mee te werken aan het onderzoek dat was gestart naar de activiteiten en de financiën van de groep.

Op grond van de nieuwe wet kunnen organisaties die ervan verdacht worden een ‘buitenlandse agent’ te zijn, verboden worden. Veel pro-democratiebewegingen hebben zich de laatste tijd uit voorzorg ontbonden om hard ingrijpen van de politie te voorkomen. Maar de Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China, die tot woede van Beijing het neerslaan van het studentenprotest in 1989 op het Tiananmenplein levend probeert te houden, sloeg dinsdag een ultimatum van de politie in de wind.

Informatie over de leden en de financiën, waar de politie in augustus om had gevraagd, werd niet overhandigd aan de autoriteiten. ‘De afdeling Nationale Veiligheid wil angst zaaien in de gemeenschap door ons te vragen informatie van leden te overhandigen’, aldus Chow Hang-tung, vice-voorzitter van de Alliantie. ‘Wij verklaren hierbij dat uw angst nu zal stoppen. We zullen niet helpen om het voor u te verspreiden.’

Celstraf

Op woensdagochtend kwamen Chow en drie andere bestuursleden erachter wat politiebaas Chris Tang Ping-keung bedoelde toen hij dinsdag aankondigde dat snel en krachtig zou worden gereageerd op het verzet van de alliantie. Terwijl Chow, een advocaat, op Facebook berichtte over de handelwijze van de groep, viel de politie binnen in haar kantoor. ‘Ik bekijk dit uitzicht voor de laatste keer’, postte ze bij een foto van de skyline van de stad.

Ook bij haar collega’s Sean Tang, Simon Leung en Chan To-wai verschenen agenten voor de deur. De politie bevestigde later de arrestatie van vier personen maar gaf geen namen. De Chinese staatskrant Global Times noemde de alliantie ‘een van de meest extreme anti-regeringsgezinde groepen in Hongkong’.

Of het oppakken van het viertal de doodsteek is voor de alliantie, zal moeten blijken als ze zullen worden aangeklaagd. Ze riskeren een geldboete en een gevangenisstraf van zes maanden omdat ze weigeren mee te werken aan het politie-onderzoek. De arrestaties hebben de druk verhoogd op de groep om zich ook te laten ontbinden. Eind deze maand moet op een vergadering hierover worden beslist. In augustus zou het bestuur, zo melden media in Hongkong, dit hebben aanbevolen aan de leden.

Als hiertoe wordt besloten, komt een einde aan de elk jaar massaal bezochte wake op 4 juni bij kaarslicht in het Victoriapark ter nagedachtenis aan de vele doden die vielen in 1989 toen het leger ingreep op het Tiananmenplein. De wake groeide uit tot de enige grote herdenking in China van het bloedbad op het plein. Door de pandemie kon de herdenking vorig jaar en dit jaar niet doorgaan. De autoriteiten hebben gewaarschuwd dat toekomstige herdenkingen mogelijk in strijd zijn met de Veiligheidswet en verboden zullen worden.

Meer over