Activiste viert vrijspraak met nieuw gekrijt

Vredesactiviste Yvonne heeft samen met tien anderen maandag opnieuw de stoep voor het Banen Informatie Centrum (BIC) van de Landmacht in Utrecht bekrijt....

Zowel de politie als de marechaussee was aanwezig bij het voor de tweede keer bekrijten van de stoep met pacifistische teksten. Ze grepen niet in. De 24-jarige Yvonne werd destijds wel aangehouden nadat ze de tekst 'Stop deze oorlogspromotie' op de stoep had gezet. Justitie verweet haar hinderlijk gedrag en legde een boete van 100 gulden op. Yvonne, die spreekt van een onschuldige manier van actievoeren, weigerde te betalen.

De officier van justitie maakte niet de indruk zwaar te tillen aan de overtreding en eiste 50 gulden boete, in plaats van de oorspronkelijke boete en een verhoging.

Yvonne beriep zich op het recht van vrije meningsuiting. De Algemene Plaatselijke Verordening, die hinderlijk gedrag strafbaar stelt, is daar volgens haar strijdig in. Ook vindt ze dat mensen bij het BIC niet eerlijk worden voorgelicht. 'Er worden nog steeds mensen vermoord. Er zijn nog steeds soldaten met een trauma.'

De kantonrechter oordeelde na het zien van een foto van de krijttekst dat van hinderlijk of storend gedrag geen sprake was.

Meer over