Activisme van de GayKrant heeft zijn beste tijd gehad

Het lifestylemagazine voor homoseksuele mannen Winq wil weer iets moois maken, al hebben sommige mannen weinig te vertellen.

Paul Onkenhout
null Beeld
Beeld

Zo'n zin waar je echt even de tijd voor moet nemen: 'Winq, een opiniërend lifestylemagazine voor mannen met een eigentijdse mindset.' Nader gespecificeerd: homoseksuele mannen.

Het oktobernummer wordt aangekondigd als modespecial, maar gelukkig valt het mee, qua mode. Die verhalen en fotoreportages zijn handig door het blad geweven en overheersen niet. Wat we ervan leren: het bomberjack is helemaal terug, de kleur komende winter is roze en een exotische Ad Visserachtige jas is je van het.

Winq is in elk geval in één opzicht een succes. Het bestaat nog steeds, na elf jaar. Het blad heeft homobladen als de de GayKrant en sQueeze overleefd en nam in 2013 zelfs de GayKrant over en integreerde de inhoud in het moederblad.

Daar is overigens niet veel meer van te merken. In Winq overheerst de lifestyle. Het activisme van de GayKrant heeft zijn beste tijd gehad. De redactie wil iets moois maken en er mag gelachen worden. 'Het is minder 'wij tegen de rest van de wereld' geworden', zei oprichter en hoofdredacteur Edwin Reinerie vorig jaar in Het Parool. Het is volgens hem geen 'fucking oorlog' meer die met een 'geheim stenciltje' moet worden gewonnen.

De oplage is ongeveer 40 duizend en sinds 2008 maakt Winq een internationale editie die in 32 landen te koop is. Reinerie in Het Parool, relativerend: 'In sommige landen liggen we in misschien drie winkels.'

Op de cover van het oktobernummer staat een vrouw, zangeres Sophie Ellis-Bextor. Er circuleren ook exemplaren met een foto van Carlo Boszhard. De redactie kon niet kiezen, is de uitleg in het voorwoord. Erger is dat Boszhard bar weinig te vertellen heeft.

Ook in Winq vormen rubrieken het cement. Een 'happy couple' (Winq is verzot op Engelse woorden) wordt geïnterviewd en twee mannen die elkaar niet kennen eten samen in een restaurant. De uitsmijter mag er zijn, een interview met als titel 'Are you sure you're straight?!'

Deze keer wordt 'showbizzkind' Rick Brandsteder geïnterviewd. Hoewel hij bereid is slagroom te likken uit de navel van Jacques d'Ancona, kan Winq met lichte teleurstelling niet anders dan concluderen dan dat Brandsteder écht hetero is.

Meer over