Actievoerster slaat Cohen in boeien

Staatssecretaris Cohen van Justitie is maandag vijf minuten vastgeketend geweest aan de arm van een vrouw die protesteerde tegen zijn voornemen afgewezen asielzoekers sneller het land uit te zetten....

Een medestrijdster maakte van de afleiding gebruik om Cohen handboeien om te doen. Een Kamerbode voerde de andere betoogster direct af. Zij kon de bode niet duidelijk maken dat hij 'echt de verkeerde had en Cohen moest hebben omdat hij een ongewenst lid van de regering is'.

De vrouw met de handboeien stond haar sleuteltje in eerste instantie niet af, maar gooide het later in het midden van de vergaderzaal. De attente politiek adviseur van Cohen zag dat gebeuren en raapte het sleuteltje op.

De bewindsman kreeg de schrik van zijn leven. Na afloop zei hij dat het ook een mes had kunnen zijn. Op het moment zelf had hij daar niet aan gedacht.

Tweede-Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven heeft een aanklacht ingediend bij de politie. Ze was ontstemd over het incident. Volgens Van Nieuwenhoven kon Cohen zijn functie niet vrij en onbelemmerd vervullen. Cohen zelf wilde geen aanklacht indienen.

Meer over