Actievoerder komt in raad van bestuur Russisch vliegbedrijf

De Russische corruptiebestrijder en actievoerder Aleksej Navalny treedt toe tot de raad van bestuur van Aeroflot, Ruslands grootse vliegmaatschappij. Hij dankt zijn opmerkelijke benoeming aan de liberale oligarch Alexander Lebedev, die 15 procent van de Aeroflot-aandelen bezit.

VAN ONZE CORRESPONDENT ARNOUT BROUWERS

MOSKOU - 'Vlieg Aeroflot!', grapte Navalny op Twitter na de bekendmaking van het nieuws. Aeroflot-directeur Vitali Saveljov ziet 'niets vreemds' in de benoeming, maar het is voor het eerst dat Ruslands bekendste bestrijder van corruptie in grote staatsbedrijven zelf toetreedt tot een bedrijf dat voor bijna 51,7 procent in staatshanden is.

Het afgelopen half jaar werd Navalny een van de gezichten van de protesten in Moskou - eerst tegen fraude bij de verkiezingen, later tegen de terugkeer van Vladimir Poetin als president. Deze maand deed de politie nog een huiszoeking in zijn arbeidersflatje in Zuid-Moskou. De autoriteiten azen op een kans hem te vervolgen voor het geweld dat uitbrak tijdens de demonstratie in Moskou op 6 mei.

Zijn sporen verdiende Navalny als luis in de pels van grote Russische staatsbedrijven, die hij herhaaldelijk beschuldigde van slecht management, corruptie en het veronachtzamen van de belangen van kleine aandeelhouders. Als mini-aandeelhouder probeerde hij staatsgiganten als het oliebedrijf Rosneft te dwingen tot meer transparantie, onder meer door publicatie van de notulen van vergaderingen van de raad van bestuur.

Rosneft-directeur Igor Sesjin beschuldigde hem ervan een pion te zijn van buitenlandse mogendheden die op Ruslands delfstoffen azen.

Maar tweederde van de aandeelhouders van Aeroflot gaf hem maandag het vertrouwen. Lebedev kon met zijn aandeel van 15 procent sowieso elke door hem gewenste kandidaat benoemd krijgen. Lebedev, onder andere eigenaar van The Independent en mede-eigenaar van de kritische Russische krant Novaja Gazeta, hoopt dat Navalny 'de bedrijfscultuur kan verbeteren' en de rechten van kleine aandeelhouders kan vertegenwoordigen. Ook Aeroflot-directeur Saveljov uitte zich positief over Navalny's 'ervaring met corruptiebestrijding'.

Navalny beklemtoonde dat hij niet in dienst treedt van Aeroflot en er geen salaris krijgt. Hij hoopt bij het bedrijf zijn 'zesstappenplan' voor beter management te introduceren. Zo wil hij dat elke werknemer anoniem machtsmisbruik kan melden.

undefined

Meer over