NieuwsWie doet er nog mee?

Actiegroep Viruswaarheid bracht BN’ers bij elkaar tegen coronamaatregelen

Onder de hashtag #ikdoenietmeermee heeft een groep bekende Nederlanders zich maandag via sociale media tegen de coronaregels gekeerd. De artiesten, die veel kritiek krijgen, blijken bijeengebracht door actiegroep Viruswaarheid.

Rik Kuiper
Onder anderen Tim Douwsma sprak zich uit onder de hashtag #ikdoenietmeermee.  Beeld ANP
Onder anderen Tim Douwsma sprak zich uit onder de hashtag #ikdoenietmeermee.Beeld ANP

Famke Louise, Thomas Berge, Tim Douwsma, Gers Pardoel, Bizzey en enkele anderen publiceerden maandag filmpjes waarin ze deze tekst uitspraken: ‘Alleen samen krijgen wij de overheid onder controle. Ik doe niet meer mee. Free the people!

In een begeleidende tekst beweren de BN’ers dat de coronamaatregelen zouden rammelen, dat de overheid mensen ‘massaal bang maakt’ en dat kritische artsen de mond wordt gesnoerd. De artiesten hebben op sociale media samen meer dan een miljoen volgers, vooral jongeren.

Viruswaarheid

De actie is bedacht in een Whatsapp-groep met zo’n zeventig muzikanten, vloggers en influencers, zegt Willem Engel van actiegroep Viruswaarheid, die zelf ‘een rol had bij het opzetten van de appgroep’. Viruswaarheid verzet zich al maanden tegen de coronamaatregelen van de overheid.

Engel ontkent desgevraagd de bedenker te zijn van de actie van de BN’ers. ‘Die is vrij organisch ontstaan’, zegt hij. ‘Het is niet duidelijk wie de drijvende kracht is.’

Ook onduidelijk is waar de gebruikers van de hashtag #ikdoenietmeermee dan precies niet aan meedoen. ‘Dat bepaalt iedereen voor zichzelf’, zegt Engel. ‘Er is geen format. Het is een algemeen protest tegen de opstelling van dit regime. Het kabinet moet aftreden. We willen weer een vrij Nederland.’

Bij RTL Boulevard noemde Tim Douwsma de hashtag achteraf ‘niet goed gekozen’. ‘Dat was niet wat we bedoelden. Ik ben gewoon kritisch. We hebben veel vragen. En we ontkennen corona vooral niet.’

Comeback

De actie van de artiesten komt op een opvallend moment. Vrijdag liet het kabinet weten dat het virus bezig is met ‘een comeback’. Het aantal coronabesmettingen neemt de afgelopen weken snel toe. Dinsdag waarschuwde de RIVM-hoofdwetenschapper Jaap van Dissel dat we ‘aan de vooravond van een tweede coronagolf’ staan.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft dan ook geen goed woord over voor de actie van de artiesten. ‘Vragen is goed, kritiek is prima, maar #ikdoenietmeermee is onverantwoord’, aldus de minister. ‘Om kwetsbare mensen te beschermen, om te zorgen dat de zorg het volhoudt, moeten we juist wel meedoen - allemaal.’

De minister vindt het bovendien vreemd dat Famke Louise achter de oproep staat. In het voorjaar heeft een aantal influencers zich op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid ingezet voor de campagne om jongeren te wijzen op het belang van coronamaatregelen. Volgens Shownieuws betaalde het ministerie van Volksgezondheid ruim 65 duizend euro aan het artiestenbureau van Famke Louise en rapper Boef. In ruil promootten zij de overheidscampagne op Instagram. Onduidelijk is hoeveel geld de artiesten precies kregen.

Moe en angstig

Ook zorgpersoneel haalt op sociale media hard uit naar de zangers en vloggers. ‘Mensen die meedoen aan #ikdoenietmeermee nodig ik graag uit om een kijkje te nemen op de ic’, stelt recoveryverpleegkundige Don Roelofsen uit Den Bosch. ‘Daar wordt namelijk met man en macht gewerkt voor patiënten die nog wél graag mee willen doen.’ Zijn irritatie krijgt veel bijval.

Veel politici reageren ook verbijsterd. ‘Volkomen verkeerd’, noemt PvdA-leider Lodewijk Asscher #ikdoenietmeermee op Instagram. ‘Hoe denk je dat dit overkomt bij de zorgmedewerkers die nog moe en angstig zijn door de eerste golf? Die collega’s hebben begraven?’ Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff van de VVD schrijft in een reactie op Twitter dat ‘een dodelijk virus geen spel is waar je even mee kunt stoppen’.

Platform

Andere artiesten mengen zich ook in de discussie. ‘Mogen de artsen als jij hulp nodig hebt dan ook zeggen #ikdoenietmeermee’, vraagt cabaretier Claudia de Breij zich bijvoorbeeld af.

Muzikant en schrijver Aafke Romeijn keurt de actie eveneens af. ‘Echt man, misbruik je platform daar toch niet voor’, schrijft ze op Twitter.

Lees ook:

Waarom flirten BN’ers met complottheorieën?
BN’ers beginnen vragen te stellen over het coronavirus en flirten met complottheorieën, schreef Emma Curvers onlangs al in de Volkskrant. Zo verspreiden ze wantrouwen jegens de overheid en media. Willen ze ook antwoorden?

Alle cijfers op een rij
Dagelijks verschijnen er cijfers over het coronavirus in Nederland. De belangrijkste kunt u hier vinden, met een uitleg over wat deze gegevens zeggen over de ernst van de uitbraak.

Meer over