NieuwsGroot-Brittannië

Actiegroep Extinction Rebellion blokkeert Britse drukkerijen: miljoenen papieren kranten ongelezen

De Britse regering overweegt Extinction Rebellion te gaan kwalificeren als een criminele organisatie. Dit heeft The Sunday Telegraph gemeld op basis van regeringsbronnen. Het voornemen komt na protestacties waardoor miljoenen Britten hun zaterdagkrant moesten missen. De actie is veroordeeld als een aanval op de vrije pers.

Patrick van IJzendoorn
Actievoerders van Extinction Rebellion zaterdag bij een drukkerij in Broxbourne. Beeld AP
Actievoerders van Extinction Rebellion zaterdag bij een drukkerij in Broxbourne.Beeld AP

Zo’n tweehonderd milieuactivisten hadden in de nacht van vrijdag op zaterdag met voertuigen en bamboestellages de toegangswegen bij drie drukkerijen geblokkeerd. Deze actie was specifiek gericht tegen rechtse en conservatieve kranten, zoals The Times, The Daily Telegraph, The Daily Mail enThe Sun. Ook de Financial Times werd de dupe. Volgens Extinction Rebellion besteden deze dagbladen te weinig aandacht aan de klimaatcrisis. Toevallig had The Sun zaterdag juist een stuk van David Attenborough over de precaire staat van onze planeet.

‘De klimaatcrisis is een existentiële bedreiging voor de mensheid’, liet een activist The Guardian weten, ‘en dat zou iedere dag op de voorpagina gezet moeten worden, maar in plaats daarvan negeert een groot deel van onze media de kwestie.’ Boris Johnson, een oud-journalist, verdedigde de ‘vrije pers’ en noemde het ‘volstrekt onacceptabel om de toegang tot het nieuws te beperken.’ The Guardian en The Daily Mirror, progressieve kranten, lagen wel gewoon in de schappen van de nieuwsagenten, die flink wat inkomsten misliepen.

De politie beperkte zich aanvankelijk tot het in goede banen leiden van de blokkades. Pas na tussenkomst van de minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel, die de acties beschouwde als een aanval op de vrije pers en democratie, gingen politiemensen over tot ontruimingen en arrestaties. Meer dan zeventig activisten werd gearresteerd en hebben inmiddels boetes gekregen van in totaal twee ton, onder meer wegens het negeren van de coronaregels. Nu wil de regering meer macht hebben om harder in te grijpen bij acties van Extinction Rebellion.

De milieuorganisatie voert al dagen actie in Londen, waarbij de actievoerders steun krijgen van de Socialist Workers Party. Ook voormalig aartsbisschop van Canterbury Rowan Williams liet zijn gemaskerde gezicht zien. Binnen de Labour-oppositie leeft er sympathie voor de beweging. In een interview noemde het prominente kamerlid Diane Abbott de suggestie om deze radicale tak van de milieubeweging te criminaliseren belachelijk. Ze vergeleek de klimaatrebellen met de suffragettes van weleer, de vrouwen die met directe actie vochten voor algemeen stemrecht.

Meer over