Actie tegen terreur in Tasjkent: 23 doden

Bij een actie van veiligheidstroepen tegen vermoedelijke islamitische extremisten in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent zijn dinsdag zeker 23 doden gevallen, onder wie drie politieagenten....

De operatie volgt op een reeks aanslagen in Oezbekistan, waaronder twee zelfmoordaanslagen, die zondag en maandag 19 levens eisten. Dinsdag volgde een aanval op een wegversperring in het district Kibraïski bij Tasjkent, waarbij strijders politieagenten beschoten met automatische wapens.

Bij de tegenaanval werden zestien van de strijders gedood, waarna vier anderen naar een woning vluchtten in de buitenwijk Yalangatsj, aldus een agent die aan de actie deelnam.

Na een urenlange belegering bestormden speciale eenheden dit pand. Getuigen zeggen dat twee mensen zich daarbij opbliezen. Een buurtbewoner vertelde hoe de agenten een vrouw in haar been schoten. 'Ze viel neer en blies zichzelf op. Haar hoofd vloog over de muur heen.'

Het ministerie van Binnenlandse Zaken sprak later van 'twintig terroristen die zichzelf opbliezen' om arrestatie te voorkomen.

Onduidelijk is wie de strijders zijn. De dictatoriaal regerende president Karimov, een bondgenoot van de VS die een militaire basis in het land gebruiken, wijst naar de verboden organisatie Hizb ut-Tahrir (HUT) die streeft naar een islamitische staat. Deze organisatie ontkende tegenover de BBC elke betrokkenheid.

Inmiddels hebben de autoriteiten de grens met Tadzjikistan gesloten, omdat de militanten deze route zouden gebruiken om het land binnen te komen.

Meer over