Actie politie zorgt voor file op A12

Protesterende politiemensen hebben vanmorgen voor vertraging gezorgd op de A12 tussen Den Haag en Reeuwijk. Ongeveer zestig wagens en motoren met zwaailicht gingen om 10.00 uur vanaf het Malieveld op pad om te protesteren tegen het uitblijven van een betere cao dan minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft voorgesteld.

Redactie
De politiebonden ACP en NPB hielden op 24 maart ook al een langzaamaanactie op de A16 en de A58 tussen Breda en Zeeland. Beeld anp
De politiebonden ACP en NPB hielden op 24 maart ook al een langzaamaanactie op de A16 en de A58 tussen Breda en Zeeland.Beeld anp

De politiewagens reden in een gangetje van ongeveer 60 kilometer per uur tot afslag Reeuwijk en reden toen terug. Achter de politiecolonne ontstonden files aan beide kanten van de A12. Automobilisten konden de stoet niet inhalen. Rond 11.30 uur waren de agenten weer terug in Den Haag, meldde de VerkeersInformatieDienst.

Op 24 maart zorgden actievoerende agenten ook al voor overlast op de weg door een langzaamaanactie op de A16 en A58.

Ultimatum
De politiebonden hebben de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur een ultimatum gesteld om met een beter cao-voorstel te komen. De bewindsman heeft tot uiterlijk maandag 13 april hiervoor, wil hij hardere acties van het politiepersoneel voorkomen.

Om druk op de ketel te houden, lopen woensdag enkele honderden politiemensen uit het hele land in een optocht door Den Haag. Hierna krijgt Van der Steur een 'laatste waarschuwing' overhandigd. Dat gebeurt na de ceremonie waarbij korpschef Gerard Bouman het nieuwe politievaandel krijgt overhandigd van koning Willem-Alexander.

De bonden eisen naast een loonsverhoging van 3,3 procent ook nog andere maatregelen, zoals een bonus in verband met de ingrijpende reorganisatie die de politie doormaakt. De politiemensen hebben al vier jaar geen loonsverhoging gehad.

De bonden benadrukken dat ze nooit hebben overwogen de ceremonie zelf te verstoren. Ze vinden het 'ongepast' om leden van het Koninklijk Huis bij een cao-conflict te betrekken.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Beeld anp
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie.Beeld anp

Malieveld

Het Malieveld wordt het verzamelpunt van de manifestatie, tegenover het hoofdbureau van de Nationale Politie. Van daaruit gaat de tocht van protesterende politiemensen naar het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De politiewerknemers voeren sinds vorig maand actie. Zo schrijven agenten alleen nog bekeuringen uit bij 'grove schendingen' van de openbare orde en veiligheid. In alle andere gevallen volstaat het om een waarschuwing te geven. Verder houden ze op gezette tijden langzaamaan-acties op snelwegen en 'sirene-acties'.

Hoe de hardere protesten er eventueel uit zullen gaan zien, is nog niet bekend.

Meer over