Achttien wilde olifanten, graag

Wat? Olifanten. Waarnaartoe? Verenigde Staten.

Een olifant in de wateren van de Chobe rivier in het Botswana Chobe Nationaal Park. Beeld anp
Een olifant in de wateren van de Chobe rivier in het Botswana Chobe Nationaal Park.Beeld anp

Wat is er precies aan de hand?

Het gaat weliswaar om de invoer van een betrekkelijk klein aantal, maar de hommeles is er niet minder om. Drie Amerikaanse dierentuinen kregen begin dit jaar toestemming van de Fish and Wildlife Service om in totaal achttien wilde olifanten te importeren vanuit het Hlane Royal National Park in Swaziland. Drie mannetjes en vijftien vrouwtjes te verdelen tussen de dierentuinen van Dallas, Wichita en Omaha.

Dus? Zo komen dierentuinen toch altijd aan hun dieren?

Niet bepaald. De meeste dieren in dierentuinen zijn geboren in gevangenschap. In dit geval gaat het om achttien wilde dieren die al hun hele leven de relatieve vrijheid van een wildpark genieten. En daarom is er ook zo veel hommeles. Zo stapten fanatieke dierenactivisten eerder dit jaar naar de lokale rechter met in totaal 34 pagina's vol argumenten waarom de olifanten niet mogen verhuizen.

Hebben de tegenstanders kans van slagen?

Bij exotische dieren als olifanten moeten importeurs zich houden aan de zogenoemde CITES-wetgeving. Dieren die daarin zijn opgenomen, mogen alleen verhandeld worden als de hele diersoort er beter van wordt. En precies aan die vereiste wordt niet voldaan, zeggen de tegenstanders. Want wat kan nu slechter zijn voor een diersoort dan de beesten weg te rukken uit hun normale levens, ze te traumatiseren tijdens verre zeereizen en ze vervolgens levenslang op te sluiten?

Nee, zo zeggen de voorstanders, die argumentatie is kortzichtig. Waar de dierenactivisten enkel kijken naar het wel en wee van deze dieren, kijken zijzelf naar het voortbestaan van de hele soort. Sterker nog: ze kijken ook nog eens naar het voortbestaan van de met uitsterven bedreigde zwarte neushoorn.

Dit is een bridge too far. Omdat er olifanten naar de VS gaan, sterft de zwarte neushoorn niet uit in Swaziland?

Dat beweren de drie dierentuinen. Hun argumentatie gaat als volgt: totdat de rechter uitsluitsel geeft, blijven de achttien olifanten in Swaziland. En in het park waarin de beesten nu leven, heerst momenteel ernstige droogte waardoor er veel te weinig voedsel is om de 39 olifanten die er nu leven te voeden. Maar het betekent vooral dat er te weinig voedsel is voor de 39 olifanten én de paar zwaar bedreigde zwarte neushoorns die in het park rondlopen. De gedroomde oplossing uit de koker van de Swazische regering: schiet of verkoop de helft van de olifanten, en het probleem is opgelost. De zaak is momenteel onder de rechter, deze week zijn de eerste hoorzittingen.

Meer over