Achtjarige jongen beschuldigd van moord op baby

Een achtjarige jongen uit Birmingham in de Amerikaanse staat Alabama is aangeklaagd voor de moord op een éénjarige baby. Beide moeders lieten de kinderen alleen thuis terwijl zij zelf op stap gingen. De 26-jarige moeder van het gedode meisje moet ook voor de rechter verschijnen: zij wordt beschuldigd van doodslag.

Archiefbeeld Beeld afp
ArchiefbeeldBeeld afp

De moeders verlieten om half twaalf 's avonds het huis en keerden 's nachts om twee uur weer terug. In de tussentijd zou de achtjarige jongen, geen familie van het meisje, boos zijn geworden op de éénjarige Kelci Lewis, die maar niet ophield met huilen. Volgens de politie viel hij het meisje aan en sloeg haar net zo lang tot ze dood was.

Pas de volgende ochtend trof de moeder het meisje dood aan in haar wiegje. De lijkschouwing wees uit dat het meisje is overleden aan ernstig hoofdletsel en inwendige verwondingen.

Kelci Lewis en haar moeder logeerden tijdelijk bij de moeder van de achtjarige jongen, die vooralsnog niet als verdachte is aangemerkt, meldt persbureau AP. Vier andere kinderen, allen jonger dan negen jaar, waren getuigen van de daad.

Minimumleeftijd

'Dit is met afstand een van de meest tragische zaken die ik heb meegemaakt sinds het begin van mijn carrière', aldus politiewoordvoerder Sean Edwards. 'Dit soort onverantwoordelijk gedrag van een ouder is volstrekt onacceptabel.' De woordvoerder sprak zijn zorgen uit over de jonge verdachte. 'Ik denk dat de achtjarige jongen de komende jaren intense begeleiding nodig zal hebben.'

De jongen staat in afwachting van de officiële aanklacht onder toezicht van de kinderbescherming. De staat Alabama kent geen minimumleeftijd voor strafrechtelijke vervolging. De moeder van het meisje is op borg vrijgelaten in afwachting van het proces.

Kim Dvorchak, directeur van het National Juvenile Defense Center, een organisatie die opkomt voor de belangen van minderjarige verdachten, zet vraagtekens bij de vervolging van de achtjarige jongen. 'Kinderen zijn niet gemaakt voor het gerechtelijk systeem, en ons rechtssysteem - zelfs ons systeem voor jeugdrecht - is niet geschikt voor zeer jonge kinderen.'

Het is ongebruikelijk, maar niet ongehoord in de Verenigde Staten dat kinderen terecht staan voor moord of doodslag op andere kinderen, schrijft de New York Times. Vorige maand werd in Tennessee nog een 11-jarige jongen aangeklaagd voor de moord op zijn 8-jarige buurmeisje na een uit de hand gelopen ruzie over puppies. Volgens autoriteiten is het in Birmingham wel de eerste keer dat zo'n jonge verdachte terecht staat voor moord.

De jongste moordenaars ooit

Of hij zijn Nintendo mocht meenemen. Dat wilde Curtis Jones, destijds slechts twaalf jaar oud, alleen nog weten. Hij ging in 1999 de cel in als Amerika's jongste moordenaar ooit. Hij vermoordde samen met zijn zus de vriendin van hun vader. Lees hier hun verhaal.

Meer over