Achtervolging

Steven Soderbergh tegen Vulture over de casting van martial-arts-ster Gina Carano als hoofdrolspeelster van Haywire.

Eén magistrale achtervolgingsscène door Barcelona maakt regisseur Steven Soderberghs tussendoortje Haywire de moeite van het kijken waard. Waarom huurling Mallory Kane achter haar prooi aanrent, doet er eigenlijk niet eens zo veel toe, het gaat om de vaart waarmee Soderbergh haar door de nauwe straatjes op de hielen zit, terwijl hij nota bene ervoor kiest vrijwel de gehele scène in slowmotion te filmen en de geluidsband te dempen. Wat volgt, is een nodeloos ingewikkeld, slap aftreksel van de films rond geheim agent Jason Bourne, alsof Soderbergh er na de achtervolging zelf ook geen zin meer in had.

Haywire (Steven Soderbergh, 2011) Veronica, 20.30-22.40 uur.

undefined

Goldfinger

(Guy Hamilton, 1964) Maar liefst zeventien James Bondfilms zendt RTL 7 deze maand uit - in een persbericht noemt de zender zich trots 'RTL 007'. Deze derde aflevering is misschien wel de beste in de serie, maar werd vooral een kassucces door geslaagde marketing. Zelden zal een filmfoto zo vaak zijn gereproduceerd als die van de naakte, goudgeschilderde bondgirl Shirley Eaton. Het titelnummer van Shirley Bassey werd grijsgedraaid. Sean Connery neemt het in Goldfinger op tegen de boosaardige Pussy Galore, haar 'Flying Circus' en haar baas, de goudhandelaar Auric Goldfinger (Gert Fröbe), die - met een vooruitziende blik - Fort Knox wil opblazen om door middel van goudroof de wereldeconomie te gronde te richten. Het klassieke personage gaat Bond te lijf met onder meer een laserstraal. Bond vraagt: 'Do you expect me to talk?' Hij antwoordt: 'No, Mr. Bond. I expect you to die.'

RTL 7, 20.30-22.45 uur.

undefined

Lethal Weapon 4

(Richard Donner, 1998) Het gebeurt niet vaak dat er in de vierde aflevering van een filmserie nog altijd geen sleet op de materie zit. In Lethal Weapon 4 (net als de andere drie geregisseerd door hollywoodveteraan Richard Donner) moeten de opvliegende rechercheur Mel Gibson en zijn bedaagde partner Danny 'I'm too old for this shit' Glover een Chinese bende oprollen. Ziedaar de entree van de van oorsprong Chinese vechtersbaas Jet Li, die een substantiële bijdrage levert aan deze puike formulefilm. Naast actie biedt ook deze aflevering introspectie, die vooral draait om de vraag of de door trauma's geplaagde Gibson de vrouw die hij in deel 3 het hof maakte, Rene Russo, ten huwelijk gaat vragen.

Veronica, 22.40-0.50 uur.

undefined

Son of Rambow

(Garth Jennings, 2007) Nooit First Blood (1982) laten zien aan een jongetje dat van zijn ouders geen televisie mag kijken. Hoewel, de fantasie van de beschermd opgevoede Will (Bill Milner) mag dan wel helemaal op tilt slaan wanneer klasgenootje Lee (Will Poulter) hem de wondere wereld van Sylvester Stallones actieheld Rambo binnenvoert, het is ook het begin van een bijzondere vriendschap - en van hun eigen Rambo-filmproject. Regisseur-scenarist Jennings (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy) schiet alle kanten op in zijn zomerse coming-of-agedrama, maar ondanks de cartoonesk uitgevoerde 'actie'-scènes (de jongetjes worden herhaaldelijk als echte stuntmannen door de lucht geslingerd) is Son of Rambow vooral teder en innemend. Opmerkelijk detail: terwijl Jennings sindsdien geen speelfilm meer maakte, betekende Son of Rambow voor de twee jonge debutanten het begin van een heuse acteurscarrière.

BBC 1, 0.50-2.20 uur.

undefined

Meer over