Achterhuiszoen

In The Fault in Our Stars wordt er gezoend in het Achterhuis. Symbolisch, op het randje of smakeloos?

Stel: je bent in het Anne Frank Huis. Je kijkt in stilte naar de kleine ruimten waar de familie Frank zat ondergedoken. Naast je gaat een tienerstel gepassioneerd staan zoenen. Wat doe je? Applaudisseren. Tenminste, dat gebeurt in The Fault in Our Stars, een relatief kleine film die dit weekend in Amerika meer bezoekers wist te trekken dan Tom Cruise' nieuwe blockbuster Edge of Tomorrow.

The Fault in Our Stars is de hype van deze zomer. De verfilming van een razend populair tienerboek weet volgens de media zelfs de grootste cynicus tot tranen te roeren. De tearjerker à la Love Story gaat over de tieners Augustus en Hazel, die elkaar ontmoeten tijdens een praatgroep voor kankerpatiënten en samen naar Amsterdam afreizen om de schrijver van Hazels favoriete boek te ontmoeten.

Hotel de Filosoof doen ze aan, ze bellen aan bij de fictieve schrijver in de Vondelstraat en wandelen langs de grachten. Bloggers hebben de locaties al op een rij gezet, zo melden de Nederlandse media trots.

Nu hebben de hardcore-fans van het boek die allang bezocht natuurlijk, maar toch. Fijn dat een internationaal kassucces Amsterdam zo vlak voor de zomervakantie afschildert als een romantisch bedevaartsoord. De laatste plek die een stervend tienermeisje met de liefde van haar leven wil bezoeken. Betere reclame kun je je niet wensen.

Maar The Fault in Our Stars slaat wel een beetje door met de roze bril. Die allereerste, romantische kus en het applaus, daar in het Achterhuis (nagebouwd overigens), dat is een dingetje. Over Holocaust wordt niet gerept; het is de plek waar een ander toekomstloos pubermeisje ook voor het eerst kuste. Maakt dat het prachtig symbolisch, op het randje of smakeloos? Of moet je daar gewoon niet zo moeilijk over doen? Amerikaanse critici komen er niet uit.

De film draait hier pas in juli, dus daarover oordelen is nog te vroeg. Wel is het vervreemdend om op internet foto's tegen te komen van een trap in het Anne Frank Huis waar een blogger onder heeft geschreven: 'De eerste trap die Hazel moest zien te overwinnen.' Als we zo naar het Achterhuis kijken, is de beroemde boekenkast waarachter het Achterhuis schuilgaat, de boekenkast waarachter Hazel en Augustus voor het eerst zoenden.

Een film kan de blik kantelen. Het blijft raar dat mensen het Louvre bezoeken om te speuren naar geheime boodschappen na het zien van de Da Vinci Code. Dat slachtoffers van de Tsjernobyl-kernramp zagen hoe de plaats van hun grootste tragedie werd gereduceerd tot een gimmick in de horrorfilm Tsjernobyl Diaries.

Aan de andere kant: extra bezoek is extra bezoek. Het zou vervelend zijn als tieners nu en masse besluiten te gaan zoenen in het Anne Frank Huis. Maar als ze dat niet doen, en wel in grote getalen in de museumwinkel het dagboek meepakken, is het misschien allemaal wel te overzien.

undefined

Meer over