Achterban president Cardoso beschuldigd van omkoping

Een nieuw schandaal verlamt de Braziliaanse politiek. Tenminste vier parlementariërs zouden in ruil voor geld hebben gestemd voor herverkiezing van president Cardoso....

Van onze correspondente

Ineke Holtwijk

RIO DE JANEIRO

De grondwet verbiedt op het ogenblik herverkiezing van zittende bestuurders. Cardoso's politieke bondgenoten lobbyen al meer dan een jaar voor een grondwetswijziging. Een voorstel van die strekking overleefde de afgelopen maanden met ruime marges diverse stemmingen in het parlement. Binnenkort moeten de Senaat en het Huis van Afgevaardigden opnieuw over de grondwetswijziging stemmen. Hoewel niemand gelooft dat dit schandaal het einde betekent van de persoonlijke ambities van de president, is het regeringskamp sinds dinsdag in staat van groot alarm.

De beschuldiging over omkoping is afkomstig van een parlementariër uit de deelstaat Acre. Hij vertelde het dagblad Folha de Sao Paulo dat vier van zijn collega's 200 duizend dollar hadden gekregen van gouverneurs uit de regio.

Niet alleen president Cardoso heeft belang bij de grondwetswijziging. Herverkiezing wordt ook mogelijk voor gouverneurs en burgemeesters. In Brazilië is het gewoon dat politici in ruil voor hun stem meer geld voor hun deelstaat krijgen of vrienden mogen voordragen voor belangrijke banen.

Meer over