Achter clowneske camouflage van Johnson gaat ambitieuze man schuil

Boris Johnson wil terugkeren naar het Lagerhuis. Dat heeft de Londense burgemeester woensdag na maanden van speculatie verklaard tijdens een toespraak over de Britse relatie met de Europese Unie. Met deze stap mengt de 50-jarige populaire politicus zich alvast in de race om het leiderschap van de Conservatieve Partij, mocht David Cameron de parlementsverkiezingen komend jaar mei verliezen.

null Beeld Foto AP
Beeld Foto AP

Achter Johnsons clowneske camouflage van excentriciteit en onbekommerde levensvreugde gaat een ambitieuze man schuil. Eentje bovendien die het feit dat zijn oudere en intellectueel minder verfijnde studievriend premier is, beschouwt als een historische ongerechtigheid.

Dat zijn zeven jaar jongere broer Jo reeds als adviseur van Cameron op Downing Street werkt, heeft Johnsons ambitie alleen maar aangewakkerd. Lange tijd is het idee dat Alexander Boris de Pfeffel Johnson, die landelijk bekendheid verwierf door tragikomische optredens in Have I got news for you, het Verenigd Koninkrijk kan leiden als een malligheid afgedaan. Als burgemeester van Londen heeft Johnson de afgelopen zes jaar echter bewezen dat hij een metropool kan leiden. Tevens is gebleken dat hij in staat is om zwevende kiezers aan zich te binden, iets waar maar weinig Conservatieve politici in slagen. Dat heeft hij voor op de andere kandidaten die zich warmlopen om Cameron te vervangen.

Het nadeel van Johnson was dat hij niet in de Kamer zit, en dus geen kans maakte op een zware regeringsfunctie. Nu begint de zoektocht naar een veilig kiesdistrict, waar de plaatselijke partijafdeling het laatste woord heeft. Gezien zijn populariteit hoeft Johnson zich weinig zorgen te maken. Zijn voorkeur gaat uit naar een kiesdistrict in de buurt van Londen, want daar is hij tot 2016 burgemeester.

Combineren van banen

Johnson heeft ervaring met het combineren van banen. Tussen 2001 en 2008 combineerde hij het vertegenwoordigen van de burgers van Henley-on-Thames met het hoofdredacteurschap van weekblad The Spectator, het schrijven van een roman, een woordvoerderschap voor Hoger Onderwijs, het opvoeden van vier kinderen en een enerverend liefdesleven.

Van alle mogelijke kandidaten zal Johnson de meest eurosceptische zijn. Als correspondent voor The Daily Telegraph heeft hij een kwart eeuw geleden het zaad gezaaid voor het eurosceptische klimaat. Hij heeft gezegd dat het verlaten van de Europese Unie een aantrekkelijke optie is wanneer Brussel weigert te veranderen. Wat hem betreft krijgen de Britten zeggenschap terug over migratie, sociale zaken en milieubeleid. Tevens wil Johnson af van het gemeenschappelijke landbouwbeleid en het ideologische verlangen naar een 'steeds hechtere unie'.

Meer over