Acht Nederlandse agenten deze zomer werkzaam in Frankrijk

Vorig jaar waren het er vier, nu zijn het er acht. Begrijpelijk. Want iedereen heeft baat bij de Nederlandse agenten in Frankrijk....

Van onze verslaggever Noël van Bemmel

Amsterdam Het was een opmerkelijk detail bij het ongeluk waarbij een Nederlandse toerist door vallend gesteente werd gedood. De woordvoering voor het plaatselijke politiekorps in de Franse Ardèche werd gedaan door een Nederlandse marechaussee.

Deze Peter Audenaerde blijkt tijdelijk uitgeleend aan de Franse politie. ‘Ik heb vanochtend twee Nederlandse getuigen gesproken’, meldde Audenaerde aan de Wereldomroep. De wachtmeester helpt de Fransen actief bij hun onderzoek. Hij is een van de acht Nederlanders die deze zomer in Frankrijk zijn gestationeerd.

We hebben het aantal Nederlandse agenten in Frankrijk opgevoerd, zegt een woordvoerder van de politie. Die voorzien volgens haar in een behoefte onder Nederlandse toeristen. ‘Ze patrouilleren samen met Franse collega’s op plekken waar veel Nederlanders vakantie vieren.’

Zoals het zes kilometer lange zandstrand bij het plaatsje Argelès-sur- Mer, ten zuiden van Perpignan. Daar werkt brigadier Ad Bruijnzeel bij de plaatselijke gendarmerie. ‘Ik rijd net weg bij een huis waar is ingebroken’, zegt hij. ‘De brandkast is weg.’ Door zijn mobiele telefoon is knerpend grind te horen onder de banden van zijn dienst-Renault.

Sinds zijn eerste Franse werkdag half juli heeft Bruijnzeel dertig incidenten met landgenoten behandeld. ‘Een camera gestolen in de touringcar of op het strand, een verloren armband, maar ook een tasjesroof met geweld of zinloos geweld.’ De slachtoffers zijn altijd blij, stelt de brigadier, als ze in hun eigen taal kunnen worden geholpen. Dat scheelt ook de Fransen veel tijd.

Vorig jaar vertrokken vier agenten voor het eerst naar Frankrijk. Drie man in Parijs en een vierde in Chessey, waar Eurodisney ligt. Die posten zijn weer bezet, plus extra agenten op bureaus in Bordeaux- Arcachon, Argeles-sur-Mer en Vallon-Pont-d’Arc. In juni stuurde Nederland ook nog twee agenten naar de 24-uursrace van Le Mans.

De patrouilles zijn volgens de woordvoerder niet alleen prettig voor Nederlandse toeristen. ‘De agenten functioneren ook als ambassadeurs voor Nederland’, stelt zij. Het is bovendien leerzaam. Bruijnzeel: ‘Vooral de omgang met het publiek is anders. Nederlandse agenten proberen slachtoffers eerst een beetje te troosten, de Fransen gaan meteen aan het werk.’

Meer over