Acht militairen van VN gedood door rebellen in Oost-Congo

Vijftig tot zestig Ugandese rebellen hebben maandag in een nationaal park in het noordoosten van Congo acht Guatemalteekse militairen van het VN-vredeskorps gedood en vijf verwond....

De aanval had plaats in het nationaal park Garamba, in de provincie Ituri tegen de grens met Sudan en Uganda. Ongeveer tachtig Guatemalteken waren twee weken geleden in het park een klopjacht begonnen op leden van het Ugandese Verzetsleger van de Heer (LRA) die zich in het park verschuilen. De rebellen waren gewapend met zware machinegeweren en hadden zich pas teruggetrokken nadat per helikopter versterkingen van het Nepalese VN-contingent waren aangevoerd. De slachtoffers waren overgebracht naar een ziekenhuis in de regionale hoofdstad Bunia.

Het is het grootste verlies voor het zestienduizend militairen tellende vredeskorps sinds het in 1999 met zijn taak in Congo begon. In februari 2005 werden in Ituri negen militairen uit Bangladesh gedood door Lendu-strijders. De VN reageerden met een grootschalige operatie die 75 militiestrijders het leven kostte. Er dienen 105 Guatemalteken bij het korps.

Het LRA opereert meestal vanuit bases in het zuidoosten van Sudan. Tientallen rebellen weken evenwel eind vorig jaar uit naar Oost-Congo, toen het LRA onder druk werd gezet door het Ugandese regeringsleger.

Meer over