Acht maakt van de tijdnood een deugd

Het debuut van hun Acht had nog beter gekund. Daarvan zijn coach Mark Emke en stuurman Chun Wei Cheung overtuigd....

Van onze roeimedewerker Anne de Lange

Boatrace-winnaar Gerritjan Eggenkamp maakte het debuut niet mee. Hij ligt met een ribblessure in de ziekenboeg. Met invaller Renen Thije van de voormalige Groningen Acht maakte de nieuwe Acht er een fikse oefenwedstrijd van. Coach Emke zag veel lichtpuntjes. Zijn ploeg won alle vier afstanden gemakkelijk.

'Ik vond met name de tweede dag het beste. We hebben toen zelfs het baanrecord over 5000 meter met liefst elf seconden verbeterd.' Maar hij erkende ook dat het technisch allemaal nog wat strakker moet. 'De ploeg kan vin de haal, en in de eindhaal beter. Dat heb ik ze in Sevilla op trainingskamp zien doen.'

En stuurman Cheung heeft het gevoeld. 'Het ging goed, maar de boot gleed eerder wel eens beter door. Toch zaten er in deze wedstrijd ook zeer snelle stukken bij.'

De roerganger probeerde zijn ploeg met het geven van technische aanwijzigen ritmisch in de juiste cadans te krijgen. 'En dat lukte. De ploeg reageerde daar prima op.'

Een Zwitserse tweede-garnituuracht bleek nog de beste van het zoekgeroeide peloton, dat met name op zondag bijzonder veel last had van het winderige weer.

Een antwoord op de vraag of de Acht bij zijn debuut al voldoende op koers ligt voor Athene, is na dit weekeinde nog niet te geven. Vast staat dat de ploeg over tien weken bij de wereldbeker in Polen al moet aantonen over olympisch niveau te beschikken.

Dat is de eerste horde op de weg naar Athene. Pas een paar weken geleden werd de definitieve samenstelling van de ploeg bekend. Maar het was de moeite waard, want er is nu mix gemaakt van gelauwerde routiniers en ijzersterke 'machinisten'.

Het is voor Emke zaak in recordtijd nog enigszins een basis te vormen voor de komende alles-ofnietspoging om de Spelen in Athene alsnog te halen.

'Onder normale omstandigheden, zeker in een niet-olympisch jaar, ben ik er voorstander van dat bij de Amstelwedstrijden louter met verenigingsploegen wordt gevaren. Maar dit jaar breekt tijdnood die wet. We hebben met deze bondsploeg van de gelegenheid gebruik gemaakt wedstrijdervaring met elkaar op te doen', zei Emke.

Emke's tijdgebrek bleek ook uit een bootwissel op het allerlaatste moment. Zijn ploeg had van de bond een spiksplinternieuwe Hudson ter beschikking gekregen. Die boot zou wat zeewaardiger zijn dan de oude en vertrouwde Empacher. Dat is met oog op de Olympische baan een belangrijke eigenschap. Want het kan in Griekenland behoorlijk spoken. Dat bleek vorig jaar bij het zogeheten test event: meerdere roeiboten gingen er naar de kelder.

Maar de kostbare Hudson is nog geen gelukkige aanschaf gebleken, want Emke's roeiers kunnen er nog onvoldoende mee overweg. Het team besloot op vrijdagmiddag voor de wedstrijd alsnog in de gemakkelijker roeiende Empacher te varen.

Emke overweegt de Hudson in het botenhuis te laten tot de ploeg daadwerkelijk is gekwalificeerd. Want na de Poolse wedstrijd volgt medio juni de allesbeslissende wedstrijd voor deelname aan de Spelen: het kwalificatietoernooi in Luzern. Het wordt daar dringen want er kunnen maar twee achten alsnog door naar Athene, terwijl er minstens vier serieuze gegadigden zijn.

Meer over