Acht keer niet stemmen, negen keer wel

De zwevende kiezer, door twijfel overmand in het stemlokaal, beklagenswaardig is zijn lot. Maar groter nog is het leed van de échte twijfelaar, zwevend tussen stem en stom....

Van onze verslaggever Bert Wagendorp

Wel: 'Verkiezingen behoren toe aan de mensen. Het is hun beslissing. Als zij besluiten het vuur de rug toe te keren en hun achterste branden, moeten ze op de blaren zitten.' (Abraham Lincoln, president.)

Niet: 'Als stemmen iets zou veranderen, zouden ze het afschaffen.' (Ken Livingstone, politicus.)

Wel: 'Slechte bestuurders worden gekozen door goede burgers die niet stemmen.' (George Jean Nathan, toneelcriticus.)

Niet: 'Want de leiders dezes volks zijn verleiders, en die van hen geleid worden, worden ingeslokt.' (Jesaja, profeet.)

Wel: 'Het beslissen by meerderheid van stemmen is 't recht van de sterkste in der minne. Het beduidt: áls we vochten zouden wij winnen. . . laat ons 't vechten overslaan. Dit stelsel leidt dus niet zozeer tot waarheid als tot rust.' (Multatuli, schrijver.)

Niet: 'In de dertig jaar onder de Borgia's hadden ze in Italië oorlog, terreur, moorden en bloedvergieten, maar ze produceerden Michelangelo, Leonardo da Vinci en de Renaissance. In Zwitserland hadden ze broederliefde, vijfhonderd jaar democratie en vrede, en wat leverde dat opt De koekoeksklok.' (Orson Welles, acteur en regisseur.)

Wel: 'De dood van de democratie zal waarschijnlijk niet voortkomen uit een aanslag vanuit een hinderlaag. Het zal een langzame ondergang zijn door apathie, onverschilligheid en ondervoeding.' (Robert Maynard Hutchins, denker.)

Niet: 'Politiek is de wraak van de domheid op het intellect, van de papieren dorte op de vruchtbaarheid, van de snelle statusjacht op het moeizame proces van verworven gezag.' (Gerrit Komrij, dichter des vaderlands.)

Wel: 'De taak van de burger is zijn mond open te houden.'

(Günther Grass, schrijver.)

Niet: 'Hij mag er uitzien als een idioot en praten als een idioot, maar laat je niet in de maling nemen. Hij is echt een idioot.' (Groucho Marx, komiek.)

Wel: 'Indien we uitgaan van de Griekse betekenis van het woord idioot - iemand die zich aan het politieke leven onttrekt -, lopen er in onze tijd heel wat idioten rond.' (C. Wright Mills, socioloog.)

Niet: 'Het verschil tussen democratie en dictatuur is dat je in een democratie eerst stemt en daarna de bevelen moet slikken; in een dictatuur hoef je je tijd niet te verdoen met stemmen.' (Charles Bukowski, schrijver.)

Wel: 'Democratie is niet iets waarin je gelooft of een plaats waar je je hoed ophangt. Het is iets dat je doet. Je neemt deel. Als je ermee ophoudt, verschrompelt het.' (Abbie Hoffman, activist.)

Niet: 'Democratie is een vorm van verering. Het is de verering van jakhalzen door ezels.'

(H.L. Mencken, schrijver en journalist.)

Wel: 'Tien mensen die spreken maken meer geluid dan tienduizend die zwijgen.' (Napoleon, keizer.)

Niet: 'Zolang de wereld draaide, aanbaden de mensen hun eigen moordenaar, privé, zowel als bij de staatkundige verkiezingen.' (Gerard Reve, schrijver.)

Wel: 'Een van de straffen op het afzien van deelname aan de politiek, is dat je uiteindelijk wordt geregeerd door minderwaardigen.' (Plato, filosoof.)

Meer over