Acht jaar geëist tegen Zwolsman

Tegen voormalig auto-coureur Charles Zwolsman is maandag voor de rechtbank Amsterdam acht jaar celstraf geëist wegens grootschalige hasjhandel en het leiden van een criminele organisatie....

Van onze verslaggever

Zwolsman wordt ook verweten dat hij een revolver trok toen hij door een arrestatieteam werd aangehouden. Een aanvankelijke verdenking van de smokkel van amfetamine werd geschrapt. De hoogte van de strafeis werd volgens Plooy mede ingegeven door de zware recidive van Zwolsman.

Begin 1997 kwam Zwolsman vrij na vijf jaar cel wegens smokkel van hasj uit Marrokko en Spanje. Het hof in Amsterdam veroordeelde hem vanwege die smokkel tot het betalen van bijna 28 miljoen misdaadwinst aan de staat, de hoogst toegewezen plukzeclaim uit de Nederlandse geschiedenis. Plooy kondigde aan opnieuw de misdaadwinst van Zwolsman te zullen vorderen.

Bij zijn aanhouding trok Zwolsman een revolver. Uit het politieverslag: 'Net voor het moment dat de verdachte Zwolsman gericht had met het vuurwapen, riepen wij met luide stem: politie! Wij zagen dat Zwolsman het vuurwapen liet vallen.'

Zwolsman, achteraf tegen zijn verhoorders: 'Ik dacht aan een aanslag of ontvoering. Ik hoorde wel politie roepen, maar dat kan iedereen wel roepen.'

Na de arrestatie werd volgens officier Plooy bij Zwolsman een 'zeer belangrijk stuk van overtuiging' in beslag genomen: een leren tas 'die als gezamelijkheid bijna de benaming mobiel kantoor mag dragen'. In de tas zaten dertien mobiele telefoons, acht semafoons, 38 kaarten voor het bellen in een telefooncel, 13 kaarten met beltegoed voor een mobiele telefoon, een elektronische agenda, twee rekenmachines, een hasjboekhouding en een briefje met gecodeerde namen.

Een van de troeven van het OM is een belastende verklaring van voormalig smokkelchauffeur Otto B. Deze wil volgens Plooy loskomen van het criminele milieu rond Zwolsman. Hij voelt rancune tegen Zwolsman die afspraken met hem niet zou zijn nagekomen. Ook is B. ernstig ziek. In ruil voor zijn verklaring kreeg hij strafvermindering toegezegd.

Door die afspraken heeft het Openbaar Ministerie zijn recht op vervolging van Zwolsman verspeeld, vindt advocaat P. Doedens. Hij twijfelt aan de waarachtigheid van de verklaringen.

Doedens zette voorts vraagtekens bij de schade die hasj zou toebrengen aan de volksgezondheid, de reden voor het verbod op de softdrug. Zwolsman staat volgens hem alleen terecht uit ergernis van de Nederlandse staat over misgelopen belastingopbrengsten. De verdachte zegt slechts een deel van de tenlastegelegde feiten te hebben gepleegd. Donderdagmorgen zal Zwolsman zijn 'laatste woord' uitspreken.

Meer over