Acht jaar cel voor veroorzaker scooterdrama Nijmegen

ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft vrijdag acht jaar cel en tien jaar rijontzegging opgelegd aan de 20-jarige Mohamed el G., uit Beuningen, voor het doodrijden van een man op 15 januari in Nijmegen. El G. sloeg op de vlucht met een gestolen motorscooter, toen hij met een kameraad hotel Belvoir wilde overvallen en de politie tegenkwam.

ANP
Verdachte Mohamed el G. © anp Beeld
Verdachte Mohamed el G. © anp

Tijdens de dollemansrit reed hij door rood en vervolgens tegen een 50-jarige Arnhemmer aan, aldus de rechtbank. In het ziekenhuis bedreigde hij personeel, terwijl het slachtoffer in de kamer ernaast overleed.

De rechtbank sprak de 19-jarige bijrijder uit Nijmegen vrij van doodslag, maar veroordeelde hem tot twee jaar cel waarvan acht maanden voorwaardelijk voor de geplande overval. Justitie vond onduidelijk wie er reed en had respectievelijk zeven en zes jaar cel geëist zonder een bestuurder aan te wijzen.

Getuigenis

De rechtbank baseert zich op een getuigenis van een medegedetineerde van El G. voor de overtuiging dat hij reed en gelooft dat de 19-jarige Mohamed A. wilde dat hij stopte.

Behalve voor de dodelijke vlucht, de overval en het amok in het ziekenhuis, geldt de celstraf voor El G. ook voor geweld dat hij eerder pleegde tegen zijn ex-vriendin en agenten. De rechtbank ziet bij El G. 'een schrikbarend stijgende lijn in ontoelaatbaar gedrag, die meer en meer getuigt van respectloosheid en onverschilligheid ten opzichte van het leven, de veiligheid en de eigendommen van anderen'.

Spelletje

Volgens de rechtbank beschouwt hij vluchten voor de politie als kat-en-muisspel, terwijl hij voor lief neemt dat bij dit spelletje en passant een voetganger het leven laat.

De zaak wekte veel maatschappelijke verontwaardiging, die nog groter werd toen een jongere broer van El G. een publicatie over de kwestie in De Gelderlander wilde voorkomen door journalisten te bedreigen.

Meer over