Acht jaar cel geëist tegen schipper die twee mensen overvoer

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag acht jaar cel geëist tegen de 51-jarige bestuurder van een speedboot die op 2 augustus 2014 een dodelijk ongeluk heeft veroorzaakt op de Vinkeveense Plassen.

Agenten doen onderzoek bij een boot die betrokken was bij de aanvaring.Beeld anp

Arnoud H. uit Oosterbeek wordt beschuldigd van dood door schuld en poging tot doodslag, en het verlaten van de plaats van het ongeval. Met zijn onverlichte speedboot botste hij op die warme zomeravond op de Vinkeveense Plassen met hoge snelheid tegen een sloep. Twee van de vier inzittenden overleefden het ongeluk niet. Ook wil de aanklager dat het de man vijf jaar lang wordt verboden om te varen.

In de sloep vierden vier vrienden uit Leusden hun vriendenweekend. De schipper verklaarde dat hij de sloep niet had gezien. Ook zei hij dat hij het niet door had gehad dat hij op een boot was gevaren; hij dacht dat hij een boomstam of een boei had geraakt. Na het ongeluk was hij doorgevaren. Bij zijn aanhouding de volgende ochtend bleek dat hij drie keer zo veel alcohol in zijn bloed had dan is toegestaan.

De officier van justitie gelooft er niets van dat de schipper niet heeft gemerkt dat hij een boot raakte. Hij verwijt de schipper roekeloos te zijn geweest en lak te hebben gehad aan alle regels. 'Hij wist dat hij een groot risico nam door keihard te varen met alcohol op met een onverlichte boot, zeker in de vakantieperiode waarin het druk is op de plas', aldus de aanklager.

Daarbij neemt het Openbaar Ministerie het de verdachte kwalijk dat hij geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden. Dit wordt hem zwaar aangerekend en is meegenomen in de strafeis, aldus de aanklager, die voor het delict de hoogst mogelijke straf heeft geëist. De rechter doet 21 maart uitspraak.

Bootongeluk Vinkeveense Plassen

Hun boot werd in het donker overvaren door een speedboot. Twee vrienden van 42 jaar en 51 jaar kwamen om het leven. Schipper: 'Ik dacht dat ik een boei had geraakt, of een boomstam.' (+)

Meer over