Acht jaar cel geëist tegen man die dodelijk ongeluk A2 veroorzaakte

Het Openbaar Ministerie heeft acht jaar gevangenisstraf geëist tegen Neil van der L., die vorig jaar op de A2 Ricardo van Jaarsveld doodreed. Verder eist het OM tien jaar rijontzegging. De verdachte wordt doodslag op Van Jaarsveld en poging tot doodslag op de vijf andere inzittenden ten laste gelegd.

Ravage op de A2 bij Maarssen na het ongeluk Beeld anp
Ravage op de A2 bij Maarssen na het ongelukBeeld anp

Van der L. reed onder invloed van speed en cannabis met een snelheid van 220 kilometer per uur achterop de auto van het gezin. Die sloeg daardoor over de kop en schoof nog tientallen meters door over de snelweg. Twee kinderen zijn door het ongeval blijvend gehandicapt geraakt.

Volgens de aanklager heeft de man op geen enkel moment geremd voordat het ongeluk gebeurde. Hij koos voor de achterkant van auto van de slachtoffers in plaats van voor de blokken op zijn eigen weg. 'Daarmee heeft hij zijn eigen veiligheid boven die van de slachtoffers gesteld', aldus de officier in het persbericht.

Volgens onderzoek heeft de verdachte niet geremd. 'Daarmee heeft hij de kans aanvaard dat zijn manier van rijden tot een dode zou leiden.'

Hoewel hij door de speed en de cannabis op het moment van de aanrijding psychotisch was, wrijft het Openbaar Ministerie hem de botsing zwaar aan. 'De verdachte wist dat hij speed ging gebruiken en het is algemeen bekend dat dit risico's zoals een psychose met zich mee brengt. Hij stond onverschillig tegenover het gebruik van drugs en stapte onder invloed van middelen in zijn auto; het zou wel goed komen.'

Drukte op de A2 Beeld anp
Drukte op de A2Beeld anp
Meer over