Nieuws

Acht doden bij schietpartij in Californische stad San Jose

Bij een schietpartij in de Amerikaanse stad San Jose zijn acht doden gevallen. Onder hen is de schutter, meldt de politie in Californië. Hij beroofde zichzelf van het leven. Ook viel een onbekend aantal gewonden. Een van hen zou momenteel in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen.

Redactie
Op de plek waar de schietpartij plaatsvond, wordt nog forensisch onderzoek gedaan. Beeld AFP
Op de plek waar de schietpartij plaatsvond, wordt nog forensisch onderzoek gedaan.Beeld AFP

De 57-jarige Samuel Cassidy begon na een vakbondsbijeenkomst te schieten op een treinwerkplaats van regionaal OV-bedrijf Santa Clara Valley Transportation Authority. Die ligt in het centrum van San Jose, een stad met zo'n acht miljoen inwoners. Over zijn motief is nog niets bekendgemaakt.

De doden en gewonden waren allemaal medewerkers van het de regionale transportdienst, waar de schutter zelf al zeker tien jaar onderhoudsmedewerker was. Collega's hadden zich volgens de burgemeester van San Jose zorgen gemaakt over de mentale gesteldheid van Cassidy. De Californische gouverneur Gavin Newsom zegde woensdag geplande werkzaamheden af om de familieleden van de slachtoffers te bezoeken.

Naar aanleiding van deze schietpartij en recente andere geweldsincidenten met vuurwapens op openbare plekken, spoorde de Amerikaanse president Joe Biden het Congres nogmaals aan om haast te maken met het aannemen van een strengere vuurwapenwet. Een eventuele inperking van wapenbezit ligt gevoelig bij veel Republikeinen, die menen dat het dragen van een vuurwapen als grondrecht is verankerd in artikel 2 van de Amerikaanse grondwet.

Meer over